Enligt analytiker ger Apple Microsoft en utmaning genom att ge bort OS X Mavericks och programsviterna iWork och iLife gratis. Utmaningen är enligt en analytiker defensiv, medan en annan analytiker ser det som en offensiv handling.

– Apple är bekymrat över företagen och Windows 8, ett område där inköpen till stor del sköts av it-cheferna. Företaget vill behålla sin ställning på den marknaden och samtidigt försöka stoppa Microsofts försök att bromsa iPad bland företagen, säger Carolina Milanesi på analysföretaget Gartner.

Hon refererar till Microsofts aggressiva kampanj som går ut på att övertyga företagen att Surface med Windows 8 och Office är mer produktiva verktyg än iPad.

– Det är en defensiv strategi från Apples sida. Genom att ge bort iWork gratis till användare av iPad och iPhone hoppas företaget att användarna blir mer produktiva med sina enheter, säger Carolina Milanesi.

Genom att erbjuda kontorsprogram gratis hoppas Apple kunna rida ytterligare på byod-trenden där användarna själva bestämmer vilka mobila enheter de arbetar med.

Patrick Moorhead på analysföretaget Moor Insights & Strategy håller med och tror att Apple aktivt försöker ta andelar från Microsoft på företagsmarknaden. Han ser emellertid Apples erbjudande som ett offensivt utspel.

– Apple ser ett tillfälle att angripa Microsoft oförberett och rubba dess ställning innan företaget går över till en mer serviceorienterad affärsmodell, säger Patrick Moorhead.

Enligt hans perspektiv satsar Apple på en modell där mobila programverktyg är antingen gratis eller erbjuder ytterligare funktioner som kan köpas till inuti apparna till en låg kostnad.

– Apple satsar på en modell där program för mobila enheter i stort sett är gratis. Microsoft tar fortfarande betalt för större uppgraderingar av sitt operativsystem, något som enligt Apples modell kommer att se konstigt och dyrt ut i längden, säger Patrick Moorhead.

Carolina Milanesi på Gartner instämmer.

– Microsoft kan inte fortsätta att göra vad det alltid har gjort. Uppgraderingen till Windows 8.1 var gratis, och också en nödvändig förändring för Microsoft då hela marknaden för program håller på att förändras, säger Carolina Milanesi.

Under gårdagens kvartalsrapport meddelade Apple att alla framtida versioner av OS X kommer att förbli gratis.

IDG News