Apple lät under tisdagens event meddela att de nya versionerna av iLife (Garageband, iPhoto, iMovie) och iWork (Pages, Keynote, Numbers) kan laddas ner gratis, men det förutsätter att vissa villkor är uppfyllda. Det här är vad som gäller.

Den senaste versionen av Garageband är tillgänglig för alla användare. Det krävs emellertid att du först har uppgraderat till iOS 7 på din iPryl eller till OS X Mavericks på din Mac.


Håll koll på systemkraven!

För övriga program gäller att du kan uppgradera till den senaste versionen kostnadsfritt om du köpt tidigare versioner via App Store eller Mac App Store. Har du köpt iLife ’11 eller iWork ’09 på dvd har du också rätt till en kostnadsfri uppdatering, men i skrivande stund är det många som rapporterar att det står en prislapp i stället för ”uppdatera”. Apple säger i en kommentar till Macworld.com att de arbetar på en lösning.

Några användare har kunnat uppdatera efter ominstallation av programmen, andra genom att logga ut och in på Mac App Store. Här kan du dessutom testa att ”nollställa alla varningar för köp och hämtning” under snabblänken Konto. Glöm för all del heller inte bort att du behöver ha uppgraderat till Mavericks först.

Har du köpt en ny iPad, iPhone eller iPod Touch efter den 1 september har du rätt att installera samtliga appar utan extra kostnad. Samma sak gäller för Macar som köpts efter den 1 oktober. Observera att köpet av en ny dator inte ger dig rätt att ladda ner apparna gratis till din iPhone/iPad eller vice versa.

Har du en äldre version av iLife eller iWork på din dator är du inte berättigad till en gratis uppgradering. Med andra ord får du snällt betala mellan 109 och 149 kronor styck för programmen.

För iOS-användare som inte har rätt till en gratis uppgradering ligger prislappen på mellan 38 och 75 kronor styck.

Uppdatering:

Liksom många andra har jag haft problem med att uppdatera program som köpts på dvd. Efter att ha ändrat systemspråket till engelska var det emellertid inga problem med att uppdatera till de nya versionerna. Observera att metoden kräver att datorn startas om.