Om du redan har Mountain Lion kommer du även att kunna installera Mavericks. Men om du fortfarande kör Lion eller Snow Leopard är det bäst att kolla listan nedan så att din maskin inte är för gammal:

  • iMac (mitten av 2007 eller nyare)
  • Macbook (aluminiummodellen från slutet av 2008 eller tidigt 2009 eller nyare)
  • Macbook Pro (mitten av/sent 2007 eller nyare)
  • Macbook Air (sent 2008 eller nyare)
  • Mac mini (tidigt 2009 eller nyare)
  • Mac Pro (tidigt 2008 eller nyare)
  • Xserve (tidigt 2009)

Till skillnad från Mountain Lion, men i likhet med många äldre uppdateringar av OS X, är Mavericks egentligen mindre krävande än sin föregångare. När du installerar den på en Mac som börjat bli lite trött kommer du alltså förmodligen att märka att den blivit aningen kvickare i vändningarna. En stor orsak till det är att systemet tar bättre vara på internminnet och att Macar med lite minne (mindre än 4 gigabyte) alltså klarar sig betydligt bättre.

Internet och tid
Eftersom du köper Mavericks via Mac App Store och laddar ner det innan du kan sätta i gång är det viktigt att du har en hyfsat snabb internetlina och lite tid att vänta. Nerladdningen är på flera gigabyte så det kan ta en stund.


Time Machine har gjort back­uper till något de flesta faktiskt använder, men innan du kör i gång med Mavericksinstallationen är det bäst att du kontrollerar att den är intakt. Har du möjlighet är det ännu bättre om du även har en klon av hårddisken.

Backup
Att du alltid bör ha backup på viktig data, helst fysiskt placerad någon annanstans än själva datorn, är knappast något vi behöver påpeka. Men innan du utför en avancerad – om än numera knappast särskilt vågad – operation som att uppgradera operativsystemet är det extra viktigt att du har en pinfärsk backup.

Allra bäst är att ha en klon av startskivan, till exempel via Carbon Copy Cloner () eller Superduper (), så att du kan starta om till det gamla systemet och börja om omedelbart om något går fel.

Förbered Macen
Innan du sätter i gång är det även en bra idé att städa lite i Macen och se till att den är i toppform – då blir upplevelsen av det nya systemet så mycket bättre, och du minimerar risken att något blir galet.

Börja med att kolla att disken är okej. Det gör du via programmet Skivverktyg som du hittar i mappen Verktygsprogram i Programmappen. Markera systemskivan och välj Kontrollera skiva. Om den visar sig ha något problem, kör Reparera skiva och håll tummarna för att problemet löser sig. Funkar det inte kan du prova ett tredjepartsprogram som Diskwarrior () för att försöka få bukt med det, eller hoppa över att försöka uppdatera till Mavericks och i stället installera om systemet (se nästa del i guiden).


På Apples hemsida kan du kontrollera att din Mac har de senaste uppdateringarna av den fasta mjukvaran, efi och smc. Har du inte uppdaterat är det en bra idé att göra det innan du uppgraderar till en ny systemversion.

Nästa viktiga punkt är att köra Programuppdatering och se till att du har installerat alla uppdateringar av nuvarande system, och framför allt några eventuella uppdateringar för just din Macs hårdvara. För säkerhets skull kan du leta upp din maskin på Apples lista över efi- och smc-uppdateringar (). Instruktioner för installation följer med i nerladdningarna och den sidan visar hur du kollar vilken din nuvarande version är.


Passa på att städa. Hämtade filer är en mapp som kan bli överfylld med onödigt skräp du samlat på dig, som filer du redan använt och inte längre behöver. Ska du uppgradera systemet är det ett bra tillfälle att samtidigt städa lite i Macen och bland annat rensa ut dessa.

Därefter kan du, om du har ork och lust, ta dig lite tid att rensa ut gammalt skräp och oanvända filer för att frigöra utrymme på disken och få Macen att kännas lite fräschare.

Börja med att öppna mappen Hämtade filer och slänga alla gamla nerladdade filer som du inte längre behöver. Det kan ta en stund men du kan förvånas över hur många gigabyte som ligger och skräpar där.


Daisydisk är ett av flera program som kan hjälpa dig att hitta utrymmestjuvarna på hårddisken. Genom att skanna hela disken och se all data visuellt kan du lättare hitta och radera onödiga, stora filer.

Hjälp att hitta platstjuvar
Program som Daisydisk () och Whatsize () kan visa dig vilka filer och mappar som tar upp mest plats på disken och hjälpa dig ta bort dessa. Akta dig för att ta bort filer med märkliga namn som du inte vet vad de är och ligger i mappar som /usr, /dev och /System.

Med lite höststädning och ett uppdaterat system lär Macen kännas piggare än på länge.

Tänk på att kolla dina viktigaste program
Om du använder Macen i jobbet eller som hobby och använder ett eller flera program väldigt mycket och bara måste ha dessa bör du kolla på programutvecklarnas hemsida att inga allvarliga problem har upptäckts med att köra programmet i Mavericks. Det är bättre att vänta lite med att uppdatera om du är osäker än att hamna i situationen att programmet du verkligen behöver inte längre kan köras ordentligt.

Vilken installation passar dig bäst?

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning

Prisjakt I samarbete med Prisjakt.nu
Populäraste Mjukvaror (Mac) just nu