Först och främst kanske vi ska nämna att för att appen ska fungera måste du ansluta minst en bank till appen och det innebär att du måste lämna ut den kod du använder för att logga in i bankens egen app (i alla fall när det gäller Swedbank som vi har testat med). Det kan hända att du inte är bekväm med detta och det finns även banker som inte rekommenderar detta och då bör du inte använda appen. Dock är det så att Tink inte kan göra särskilt mycket med din inloggning mer än att flytta pengar mellan dina konton och till dina redan betrodda kontakter (vilket är vad du kan göra när du loggar in i Swedbanks egen app med koden).

Hur som helst. Tink är en svensk uppfinning som både finns som webbtjänst och iPhone-app. Tyvärr inte till iPad, men det är kanske det enda smolket i bägaren. För er som känner er bekväma med att lämna bort bankkoden väntar ett himmelrike av statistik, siffror och snygg grafik. Appen hämtar smidigt in 1000-tals transaktioner och kategoriserar efter bästa förmåga. Vanliga poster som Ica, Coop, Systembolaget och Statoil hamnar lätt i rätt kategorier, medan andra kan kräva en del handpåläggning. Detta sköter du enklast i webbtjänsten så slipper du sitta och pilla i telefonen.


Översikts-feeden innehåller mycket användbar information.

Till skillnad från en annan bra ekonomi-app vi testat, Utgiftskollen (), tar Tink även med inkomster vilket gör att du får en komplett bild av din ekonomi. Eller ja, det finns ett problem och det är att du inte kan lägga till transaktioner manuellt. Om du till exempel säljer en vara på Blocket och får pengar i handen och sedan köper något för dessa kommer den inkomsten och utgiften att gå Tink obemärkt förbi. Du måste med andra ord betala allt med kort. Det här kanske inte är ett avgörande problem men värt att komma ihåg.


Det är smart att enkelt kunna se liknande transaktioner som den du tittar på för att upptäcka trender.

I övrigt är Tink i det närmaste perfekt. Den är snygg som tusan med sina staplar och cirkeldiagram i olika färger. Översikts-feeden som är appens startsida är både snygg och smart. Här kan du se trender i din ekonomi, utgifter senaste veckan, varningar om misstänkt aktivitet på kontot och annat.

Tink är gratis så det är bara att ladda ner och börja använda. Är du orolig för integriteten och säkerheten kan du höra med din bank vad de har för rekommendationer kring Tink. Och så hoppas vi snart att appen komme i iPad-version!

Fakta om Tink
Pris
: gratis
Version: 1.0.1
Plattform: iPhone
Länk:
Betyg