MacWorld tog ett snack med Petter Isaksson, som varje år åker 115 mil norrut för att jaga i sina barndomstrakter i Pajala. I södra Sverige drar älgjakten igång på måndag, men norröver har den redan pågått ett par veckor. Petter är nu hemma efter sin uppskattningsvis sjuttonde älgjakt.

Hur gick jakten i år?

– Det har gått bra! Vårt jaktlag sköt 8 älgar de första två veckorna. Jag fick själv skjuta en fjolårskalv.

Vilken roll spelar din iPhone i jakten?

– Framförallt är det en god vän att fördriva tiden med. Och så laddar jag upp bilder på Facebook och Instagram och visa för andra hur bra jag mår och hur underbart jag har det. Förr kommunicerade vi bara kort på jaktradion någon gång i halvtimmen, sedan var vi tysta och ensamma resten av dagen.

Vad gör du med på din iPhone under passen?

– Vi skapar grupper i Whatsapp och sitter och snackar med varandra där om dagarna. Det är perfekt eftersom vi kan kommunicera ljudlöst så att älgarna inte hör oss. Och sedan behöver inte andra jaktlag höra vårt pladder som det var förr när vi bara pratade i jaktradion. Sedan blir det förstås en hel del Blocket för du lär ju vilja forska ut ny jaktutrustning. Jag läser lite på Aftonbladet också, men den brukar vara rätt segladdad.

Många fritidsintressen har ju ett sammankopplat tillbehörsintresse – är det så i älgjakten också? Är ni “prylgubbar”?

– Jo nog kan det vara så, helt klart. Varje år ska man ju ha något nytt med sig att visa upp. I år hade jag nya jaktkläder, det kändes bra. Någon annan i laget hade nytt gasolkök och någon hade en ny knivslipare. Vi var några som försökte med Genzos jaktapp men det gick lite segt, vi hade behövt förbereda och ladda in data innan vi gick ut i skogen.

Gissar jag rätt när jag säger att jakten på batteritid är en viktig del?

– Ja! Jag har varken el eller vatten i stugan jag bor i där uppe. Så man får ladda i bilen när man kör runt. Det blir så ibland att man hoppas på ett kortare drev så man kan kan ladda telefonen under fikat.

Har du testat andra tillbehör för att ladda telefonen?

– Inga batteriskal eller så, det kommer jag nog att testa till nästa år. Men jag brukar ta med ett fritidsbatteri, det ser ut som ett bilbatteri, som jag kopplar in mobilladdaren till.

Det har varit snack om i de sociala medierna senaste veckorna om föräldrar som inte tittar upp från sina telefoner och missar sina barns uppväxt. Har du missat någon älg för att du spelat Wordfeud?

– Haha, då lär man ju inte erkänna det i alla fall. Det lär man ju hyssja ner så att säga. Det har nog hänt någon gång att en älg lyckats springa förbi någon jägare.

Det där tyckte jag lät som ett igenkännande skratt? Har du något du vill berätta?

– Nja... Det kan ju hända att man somnar också. Det man pysslar med på telefonen måste vara lite lagom engagerande. Man måste kolla upp med jämna mellanrum. Älgarna är ju oftast väldigt tysta när de kommer, det är ovanligt att man faktiskt hör dem.

Finns det vissa jakttorn som du vet har bättre uppkoppling och som du försöker snika åt dig?

– Haha jo. Fast vi lottar ut platserna på morgonen. Får man en med radioskugga kan man försöka trösta sig med att det kanske kommer fler älgar där.

Varför jagar du?

– För att finna mitt lugn, sitta för mig själv och bara få vara och slappna av. Fast det kanske har blivit lite mindre av den varan nu i och med telefonen.

Förtar den uppkopplade telefonen njutningen och förmågan att vara i nuet?

– Nej det tycker jag inte. Jag skulle klara mig utan den. Jag har ju varit med på älgjakten sedan jag var två år gammal. Om jag skulle stänga av telefonen helt skulle det nog vara jobbigt de två första dagarna men sedan skulle det gå bra. Det sitter i ryggmärgen. Telefonen är en god vän, helt enkelt. Inte ett stressmoment.

Vad tycker du om de dedikerade jaktapparna som finns?

– De verkar riktigt bra! Jag har kikat lite på Actinnature, som är lite mer amerikansk. Om man vill markera en plats där man skjutit ett vilt, då kan man inte välja eller "tagga" ett vilt som vi har i Sverige, utan det är amerikanska djur. Men den har bra funktioner, som att man kan lägga upp bilder på jakttornet för andra som ska dit och så. Genzos jaktapp har jag kollat på inför hösten, den har bra kartor men de är sega och ska ladda om hela tiden, utnyttjar inte cacheminnet. Men bra att markera ut pass, spår och annat kul som väder och möjligheten att hitta eftersökshundar.

Eftersökshundar?

– Om ett djur blir skadeskjutet måste det finnas eftersökshundar att tillgå inom två timmar som spårar upp det skadade djuret. Om de registrerat sig i appen med sina hundar blir det ju mycket enklare för de jaktlag som behöver få tag på en.

Är det några fler appar du rekommenderar?

Kokaihop.se använder jag massor! Bara att man kan knappa in “älg” och få massa recepttips. Som småbarnsfamilj kör vi en del färs men också rostbiff och tjälknöl. Det finns riktigt bra recept i den appen.

Fakta

Varje år medverkar omkring 270 000 av Sveriges totalt 300 000 jägare i älgjakten, vilket gör den till en av Sveriges absolut största folkrörelser. I södra Sverige startar jaktsäsongen andra måndagen i oktober, i norra landet startar den andra måndagen i september.