Tidigare kunde du hantera ringsignaler i Itunes, men med version 12.7 försvann den möjligheten och Apple tycker att du ska sköta ringsignaler direkt på Iphone där du får köpa dem via Itunes Store. Du kan fortfarande flytta in ringsignaler på Iphone med hjälp av Itunes, men du får själv hålla reda på filerna i Finder eftersom de inte kan läggas till i Itunes-biblioteket längre.

Pyttsan, tycker vi.

För att skapa ringsignaler av låtar får du därmed vända dig till tredjepartsprogram. Det bästa alternativet för de flesta användare är Audacity, ett gratisprogram som har många avancerade funktioner men fungerar bra för att klippa ut ett viss stycke av en låt och spara det som m4a-fil (aac) som du sedan kan döpa om till .m4r för att använda som ringsignal.

Om du har en låt i Itunes som du vill skapa en ringsignal av högerklickar du på den och väljer Visa i Finder. Dra filen till Audacitys ikon för att öppna den i programmet. Om det inte fungerar kan det vara en drm-skyddad fil, i så fall måste du hitta en annan. Sedan kan du börja leta ett bra urklipp för din ringsignal. De får vara max 40 sekunder långa, och förmodligen vill du ha något som redan från början pockar på uppmärksamheten (inte mycket vits med en ringsignal du inte hör förrän 30 sekunder in).

Redigera i Audacity

Du kan markera ett område genom att klicka och dra med musen. Använd play- och stoppknapparna för att testspela markeringen. När du är nöjd kan du kopiera (cmd-c), skapa en ny ljudfil (cmd-n) och klistra in urklippet. Därefter sparar du genom att välja Arkiv -> Export Audio. Välj aiff-format och ett passande filnamn och lägg den där du vill spara dina ringsignaler.

Till sist måste du konvertera den till m4a, vilket är enklast med Terminal (det går att installera ett tillägg till audacity så att den kan exportera direkt som m4a, men det är krångligare). Skriv in afconvert följt av ett mellanslag, dra din ringsignal till Terminal och släpp två gånger, radera filändelsen i den andra och skriv till m4r följt av ” -f m4af”. Här är ett exempel på hur det ser ut:

afconvert /Users/anders/Music/Ringsignal.aiff /Users/anders/Music/Ringsignal.m4r -f m4af

När du har testat att m4r-filen fungerar kan du radera aiff-filen, för nu är du klar.

Lägg in signalen med Itunes

Lägg in på Iphone

För att kopiera en ringsignal till telefonen kan du använda Itunes. Då drar du filen från Finder och släpper den på din Iphone i listan till vänster när du visar musikbiblioteket. Alternativt kan du klicka på pilen till vänster om din Iphone och sedan på Signaler så visas listan av installerade ringsignaler, dit du kan dra filen. Tyvärr kan du inte använda Itunes för att radera ringsignaler du har lagt till på det här sättet, och du kan inte radera dem inifrån IOS heller. Så hur får du bort dem? Med tredjepartsprogram som Anytrans, är det tråkiga svaret.