Trixa med händelser
När du importerar foton och filmer i iPhoto samlas de automatiskt i vad programmet kallar händelser, små samlingar utifrån när de togs. Du kan för det första ställa in hur stort omfång programmet ska göra detta på, från 2 timmars mellanrum till en vecka. På så vis kan du få det att dela in alla olika händelser under en dag, till exempel en dagsutflykt på semestern, som en händelse och restaurangbesöket på kvällen som en annan.

Du kan också slå samman eller dela upp befintliga händelser. Att slå samman två eller fler är väldigt enkelt: Börja med att klicka på Händelser längst upp till vänster. Markera sedan en eller flera händelser och dra och släpp dessa på en annan händelse som du vill lägga ihop den/dem med.

Att dela upp en händelse gör du genom att dubbelklicka på händelsen, markera de bilder som ska utgöra en ny händelse och välja Händelse Dela på händelse.

Fixa platser i efterhand
Bilder som är tagna med din mobil har kanske platsdata i sig, men de flesta digitalkameror har än så länge inte inbyggd gps och om du vill katalogisera dina foton utifrån plats också kan du behöva gå in och manuellt lägga till platser.

Detta gör du genom att markera ett foto och under Info-fliken klicka på Tilldela en plats i den grå världskartan. Skriv in namnet på platsen och förhoppningsvis dyker den upp i listan över förslag.
Det här kanske du redan visste, men har du sedan tänkt på att du kan kopiera platsen och klistra in på andra foton?

Apple har sannerligen inte gjort denna funktion uppenbar. Markera ett foto som har en plats angiven och kopiera som vanligt (cmd-c). Markera sedan ett eller flera andra foton och gå till Redigera-menyn så ser du att alternativet Klistra in plats har aktiverats. Vips kan du placera samtliga foton från den där stranden på kartan.

Rensa bort kopior
Ibland händer det att dubbla kopior av foton hamnar i ditt iPhotobibliotek. En annan otrevlig sak som kan hända är att du drar in en mapp med foton som har tumnaglar som separata filer och dessa plötsligt dräller runt i biblioteket tillsammans med originalen. Att göra dig av med alla dessa kan både spara utrymme på hårddisken och göra upplevelsen i programmet bättre.

Det enklaste sättet att göra detta är med pluginen Duplicate Annihilator () som kostar cirka 50 kronor. Den kan hitta kopior med olika metoder, till exempel utifrån filnamn, exif-information, och checksum. Kopior kan antingen slängas i papperskorgen direkt eller markeras med nyckelord så att du själv kan gå igenom och kolla vad den har hittat.

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning