I dag behöver nästan alla ett program för fotohantering. Till och med de som inte har någon digitalkamera har oftast en mobiltelefon som de tar bilder med, och att spara och sortera alla dessa foton så de kan bevaras för eftervärlden är en av de viktigaste funktionerna som våra moderna hemdatorer hjälper oss med.

Apple utvecklar två program för ändamålet: iPhoto och Aperture. Det senare är ett mer avancerat program som har många proffsanvändare, medan iPhoto är programmet för alla oss andra. Men tro inte att programmet är en blek kopia av sin storasyster – iPhoto är ett smidigt sätt att katalogisera tusentals foton och göra både enklare och något mer avancerad efterbehandling.

iPhoto är enkelt att komma i gång med, men innehåller en del funktioner som du kanske inte tänker på vid första anblicken. I den här guiden visar vi hur du kan maximera nyttan med programmet och få mer gjort på kortare tid.

Dela upp biblioteket
Har du många tusen foton i biblioteket kan iPhoto bli aningen segt att jobba med även på en riktigt snabb modern Mac. Programmet har inget inbyggt sätt att komma runt detta problem förutom att radera fler misslyckade bilde. Vem har lust att gå igenom många tusen äldre bilder bara för att gallra?

Som tur är finns det ett mycket kompetent tredjepartsprogram som fixar biffen. iPhoto Buddy () är gratis, men om du tycker att det är användbart kan du följa utvecklarens vädjan om att skänka en slant.

Programmet använder du för att skapa flera olika bibliotek i iPhoto. Du kan till exempel skapa ett bibliotek var för olika större händelser (varje semesterresa) eller för varje år, som om det var ett klassiskt fotoalbum. Huvudsaken är att du delar upp biblioteket så att iPhoto slipper hantera tusentals bilder åt gången.

En annan fördel med programmet är att det blir väldigt enkelt att placera iPhotobiblioteket på en annan hårddisk, om du till exempel har en Macbook Air med bara 64 gigabyte lagring och vill ha alla foton på en extern disk – men glöm för allt i världen inte bort att göra backup på den externa disken!

Använd smarta album
iPhoto kan, precis som många andra av Apples program, skapa så kallade smarta mappar, eller album som de kallas i just det här programmet, vars innehåll inte är fast utan bestäms utifrån olika sökkriterier och använder OS X inbyggda metadatabas Spotlight.

I iPhoto kan du använda dessa för att snabbt hitta till många olika kategorier av bilder och filmer. Ett typiskt exempel där Apple har varit lite snålt med förinställda kategorier är en mapp för enbart video och kanske en mapp för enbart foton (även om det snabbt kan bli oöverskådligt i den senare). Välj Arkiv Nytt smart album. För att samla alla filmer väljer du märkligt nog kategorin Bild, och sedan Film från valet till höger.

Andra praktiska smarta album du kan skapa är till exempel album med en viss person (Ansikte), alla bilder från en viss kamera (om du har olika kameror), alla vidvinkelbilder (Brännvidd mindre än … exempelvis 30 millimeter), och kombinationer.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning