Apples iPad och iPad Mini är fortfarande de mest populära surfplattorna världen över sett på tillverkare, men enligt nya siffror från bland annat mätföretaget ABI Research har iPads dominans nu nått sitt slut sett på plattform.

Under årets andra kvartal såldes det enligt ABI Research sammanlagt fler surfplattor med Android jämfört med iPad. Utöver andelar har surfplattor med Android enligt mätföretaget snart även nått samma omsättning som Apples iPad.

Marknaden för surfplattor omsatte under årets andra kvartal totalt 12,7 miljarder dollar. Apples iPad stod under perioden för 50 procent av den siffran, skriver Appleinsider.

Enligt ABI Research står iPad mini för cirka 60 procent av Apples surfplattor och genererar 49 procent av företagets omsättning i segmentet. Apple har dock inte publicerat några officiella uppgifter kring försäljningsandelarna av företagets olika modeller.

Apples vd, Tim Cook, har tidigare sagt att han är skeptisk till analyser som visar att Androidplattor är på väg att bli större än iPad.

– iPad står för 84 procent av alla trafik från surfplattor på webben, vilket är helt otroligt. Så om det säljs en massa andra surfplattor så vet jag inte vad de används för, sa Tim Cook i juli.