Apples uppdateringar av iPhone-modellerna följer inte en rak linje. Något år förändras formen, medan företaget ett annat år nöjer sig med mer subtila förändringar. Namnet iPhone 5S antyder att inte mycket har hänt på utsidan sedan förra årets iPhone 5. Under det mestadels oförändrade skalet döljer sig emellertid många nyheter.

Resultatet är Apples bästa iPhone hittills. Förbättringarna sträcker sig från fingeravtrycksläsaren Touch ID till smarta kamerauppgraderingar och sensorer som har befordrats från deltids- till heltidsarbetare. Det råder inget tvivel om att iPhone 5S är en värdig uppföljare till förra årets modell.

iPhone 5S känns exakt likadan som sin föregångare. Den har samma rundade hörn, samma dimensioner, samma allt. Bara den uppdaterade hemknappen och den nya kamerablixten avslöjar att det här inte är en iPhone 5.

Bortsett från färgen, vill säga. Förra årets gråsvarta modell har ersatts av en något ljusare ”rymdgrå” version. En annan version går liksom tidigare modeller i vitt och silver. Desto mer anmärkningsvärt är det tredje färgalternativet: vitt och guld.

Guldfärgen är dessbättre inte så vräkig som vissa befarade när dess existens blev känd ryktesvägen tidigare i år. Den är snarare jämförbar med den silvriga aluminiumfinish som syns i den ljusa modellen av iPhone 5. Resultatet är en attraktiv och smakfull guldlur.

Skärmen är i stora drag densamma som i iPhone 5. Den mäter 4 tum på diagonalen och har en bildstorlek på 1136 x 640 pixlar. Upplösningen är 326 ppi, eller ”Retina”, som Apple kallar det. Det är en ljusstark och snygg skärm, men jämfört med konkurrenternas flaggskeppsmodeller är skillnaden ändå märkbar. Ett exempel är HTC One som pryds av en 4,7-tumsskärm, där 1920 x 1080 pixlar ger en upplösning på 469 ppi.


Inte en mardröm.

Apple behöver för all del inte göra en telefon komiskt stor telefon som en Galaxy Note, men något i samma storleksordning som HTC One vore välkommet. Det kanske kommer nästa år, men till dess kommer köpare som är ute efter något större att lockas till konkurrenterna.

Den nya hemknappen är en stor förändring. Ända sedan den första modellen av iPhone har Apples telefoner haft en konkav knapp prydd av en ikon föreställandes en rundad rektangel. Den är nu historia. Den nya knappen består av en metallisk ring (i samma färg som telefonens övriga metalldetaljer) som omger en platt yta, något mindre än den gamla knappen. Klicket känns också något fastare.

Orsaken till förändringen är inte estetisk. Den nya knappen är en sofistikerad biometrisk sensor, och den är lika sällsam som den är praktisk.

Scifi-teknologi blir rutin
Under ytan på den nya hemknappen finns fingeravtrycksläsaren Touch ID. När det först började ryktas om funktionen var vi många som tyckte att det lät som en gimmick, en onödig detalj som knappast blir särskilt användbar i praktiken. Efter några dagars användning är sådana farhågor som bortblåsta: När du väl har börjat använda Touch ID är det väldigt svårt att sluta.

Att låsa upp telefonen med Touch ID fungerar sömlöst. När du trycker på hemknappen och låter fingret vila på stället skickas du automatiskt till hemskärmen. Mjukvaran som omger Touch ID känns heller aldrig distraherande. Efter tre misslyckade försök att läsa av fingret dyker en lösenords-/lösenkodsskärm upp – en påminnelse om att telefonen fortfarande kan öppnas utan fingeravtryck.


Det här är inte den vanliga hemknappen.

Kommer då Touch ID att tillfredsställa spioner och andra som arbetar med hemligstämplat material? Nej. Några smarta typer har redan visat att sensorn kan luras med hjälp av tid, pengar och rätt material. James Bond kommer inte att förlita sig till Touch ID för att säkra sina hemligheter.

För oss andra är dock inte poängen med funktionen att skapa vattentät säkerhet mot alla sorters attacker. Däremot kan den göra iPhones i allmänhet säkrare genom att förenkla upplåsningen för många användare. Med detta lyckas Touch ID, som förvandlas till rutin redan efter någon dags användning. Resultatet kommer rimligen att bli en flerfaldigt ökad förekomst av låsta iPhones.

Att komma igång med Touch ID är relativt enkelt. En hjälpsam träningsskärm berättar när du ska placera fingret på hemknappen för inskanning, och när du ska lyfta på fingret. När avtrycket har fångats av telefonen får du trycka några extra gånger för att läsaren även ska känna igen avtrycket från andra vinklar. Totalt kan fem avtryck sparas, vilket betyder att du även kan låta exempelvis din partner lagra ett par avtryck.

Fingeravtrycksläsaren är ett våghalsigt grepp av Apple, och om funktionen brustit hade telefonen säkerligen hånats. Touch ID är lyckligtvis bra, och Apple har dessutom undvikt scifi-klichéerna genom att göra processen så naturlig som möjligt. Touch ID levereras varken med blinkande animationer eller spejsade ljudeffekter.

Helt klart snabbare
iPhone 5 är redan hyfsat snabb, men så fort du börjar starta appar i 5S blir det tydligt att den är ordentligt mycket snabbare. Appar som är tungrodda på en iPhone 5 flyter smidigt på en iPhone 5S, med små eller inga fördröjningar och en följsam skrollning. Ett exempel är Twitterific 5, som kan bli en aning seg under tung belastning på en iPhone 5. Av detta syns inga spår när appen körs i en 5S.

Våra hastighetstester av 5S tyder på samma sak. Telefonen är dubbelt så snabb som iPhone 5C och nästan dubbelt så snabb som iPhone 5. Du som uppgraderar från en iPhone 4S kommer att märka ännu större skillnad eftersom 5S är omkring sex gånger snabbare än den två år gamla föregångaren. Dessutom är batteritiden bättre än i iPhone 5.

Med det sagt är iPhone 5 fortfarande tillräckligt snabb eftersom de flesta av dagens appar har utvecklats med telefonen i åtanke. Detta kan givetvis förändras i takt med att app-utvecklarna istället börjar anpassa sig efter 5S, och då kommer den utökade processorkraften i telefonen att bli mer aktuell.

Den app som i dagsläget är bäst på att utnyttja den nya A7-processorn i iPhone 5S är den inbyggda Kamera-appen. Den är nu oerhört snabb, och hanterar avancerade uppgifter nästan helt utan fördröjning. Detta leder oss osökt till den aspekt av telefonen som i många avseenden också är den viktigaste.

Skateboard-revolution
Kameran i iPhone 5S är fysiskt bättre. Den inkluderar en större sensor och en större lins som släpper in mer ljus. Tillsammans skapar de bättre bilder och bättre förutsättningar när du plåtar under dåliga ljusförhållanden. Därtill finns den nyss nämnda nya processorn, som tillåter telefonen att hitta fokus och fånga bilder snabbare än de tidigare iPhone-modellerna.

Apple tycks däremot inte delta i branschens megapixel-tävling. iPhone 5S har bara en 8-megapixelsensor, men Apple har adderat klyftig mjukvara som gör det både enklare och roligare att ta bra bilder.

Det nya slow motion-läget är ett exempel på detta. Med det kan du filma 720p-video i 120 bildrutor per sekund. Det är fyra gånger snabbare än vanlig video, vilket i sin tur ger dig möjligheten att sakta ned filmens tempo till en fjärdedel. Det ska sägas att iPhone 5S knappast är först med den här funktionen. Däremot har Apple låtit slow motion ta en mer central plats i Kamera-appen än många av konkurrenterna.


Exempelfilm med slow motion-funktionen.

Att filma i slow motion är enkelt. Allt som krävs är att du väljer läget och börjar filma. När du är klar får du genom reglage välja den del av videon du vill sakta ned. Det ger möjligheten att bara sakta ned delar av filmen, vilket säkerligen kommer att glädja otaliga skapare av skateboard-rullar.

Kamera-appen har också ett nytt Burst-läge, som aktiveras när du håller in fingret på avtryckaren. Kameran tar då ett helt gäng bilder, upp till tio per sekund, varvid den bild som telefonen bedömer som mest lyckad väljs ut. (Du kan också själv dyka ned i mängden av bilder och välja dina favoriter.)


När du har tagit ett gäng bilder med serietagning dyker de upp som en bild, tills du trycker på "Välj favoriter..."

Ytterligare synergi mellan hårdvara och mjukvara syns i den nya True Tone-blixten. Det är en kamerablixt som består av två separata led-lampor, som båda har en unik färgtemperatur (den ena drar åt det blåvita hållet medan den andra är mer gulaktig). Telefonens mjukvara analyserar färgtemperaturen när bilden ska tas och anpassar sedan blixtens intensitet efter det omgivande ljuset. Summan är att de bilder som tas med blixt blir klart bättre än tidigare.

Med det sagt har blixten fortfarande en tendens att förstöra bilder. Vi rekommenderar att du stänger av telefonens blixt och bara aktiverar den när andra alternativ är uteslutna – i synnerhet då iPhone 5S är förvånansvärt bra på att hantera mörka miljöer utan blixt.

Det börjar röra sig
En av de mer intressanta funktionerna i iPhone 5S är tyvärr en som inte riktigt kan testas: den lilla processorn M7. Det här lilla chipet gör att telefonen konstant kan övervaka sina olika sensorer (accelerometern, gyroskopet och kompassen), utan att för den skull aktivera den batteritörstande huvudprocessorn.

I nuläget används rörelseprocessorn i två sammanhang. Det första är appen Kartor, som identifierar skillnader i dina rörelser. Det kan till exempel innebära att appen begriper när du kliver ut ur bilen och börjar promenera, och anpassa sin vägledning därefter.


Den nya "True Tone"-blixten i iPhone 5S gav helt klart bättre färger och en mer levande bild. Klicka på bilden för en version i full upplösning.

M7-processorn används även genom att mindre telefonrörelser registreras. Om telefonen har legat stilla en stund kommer den till exempel att begränsa sina dataförfrågningar, vilket i sin tur sparar på batteriet. Det är smart, men det är också sannolikt att tredjepartsutvecklare kommer att hitta ännu bättre användningsområden för den lilla processorn.

Sammanfattat
Förekomsten av andrafiolen iPhone 5C ger storebror iPhone 5S lite andrum. 5S tillåts vara toppmodellen, fullmatad med nya funktioner som kommer att spridas i Apples produktutbud med tiden, men som än så länge är exklusiva för den här flaggskeppsmodellen.

Den nya teknologin i telefonen är imponerande, och gör 5S till en vettig uppgradering för användare som sitter med två år gamla telefoner och letar nytt. Istället för att ösa på med ett par dussin halvfärdiga funktioner har Apple fokuserat på ett fåtal specifika områden. I samma veva har de kombinerat bra hårdvara och mjukvara, vilket har resulterat i nya funktioner som är både eleganta och användbara.

Möt iPhone 5S. Den ser ut som den gamla, men på insidan är det en helt ny spelplan.

  • Fingeravtrycksläsaren Touch ID.
  • Smart Kamera-blixt som anpassar sig efter omgivningarna.
  • Ordentlig prestandaskjuts jämfört med iPhone 5.

  • Skärmen känns liten jämfört med konkurrenternas flaggskepp.

Betyg: 

Jason Snell, Macworld.com. Översättning och bearbetning: Erik Costoulas