När en ny modell av någon produkt lanseras är det helt naturligt att jämföra den nya med sin föregångare: Kan den här göra något den där andra inte kunde? Det är en mätsticka, och ett sätt att placera den nya prylen i ett sammanhang. Detta gäller inte minst iPhone.

Men att bara jämföra iPhone 5C med den modell den ersätter är ett misstag.

Det beror delvis på att den till specifikationerna är förvillande lik iPhone 5, men också på hur mobilindustrin fungerar. Många användare har tvååriga kontrakt på sina telefoner, och om du köpte en iPhone 5 med ett sådant förra hösten lär du knappast vilja hosta upp dyra pengar för att köpa en ny kontant eller ha två abonnemang och skaffa en telefon som har en marginellt bättre kamera på framsidan och lite nya färger.

Om du å andra sidan har en iPhone 4 eller 4S – eller en telefon från ett annat märke – ja då ställs saken i en helt annan dager. I så fall kan det något lägre priset för vad som fortfarande är en riktigt bra mobil locka och du är precis den sortens kund för vilka Apple har tagit från iPhone 5C.

Färgsprakande
Om vi återvänder en stund till jämförelsen med föregången iPhone 5 lär du märka den största skillnaden omedelbart. Apple har injicerat en rejäl dos färg i den nya telefonen, som du kan få i blått, grönt, rosa, gult eller vitt.


Foto: Robert Cardin

Vi har hållit flera av modellerna i händerna och finner att färgerna är snygga och stilrena. De är starka utan att överdriva och rena utan att kännas som leksaker. Detta passar perfekt in i Apples filosofi: Tänk på alla färggranna iPod nano och iPod shuffle som har släppts genom åren. Och i ett ännu mer Apple-mässigt förfarande har företaget gjort så att låsskärmen och bakgrundsbilden i nya telefoner matchar färgen på höljet.

iPhone 5C har även en ny textur. Istället för metall och glas har den ett hölje i polykarbonatplast. Men tro inte att den är någon bräcklig historia som känns billig. Den är styv och känns hållbar, kanske delvis på grund av metallförstärkningarna. Dessutom har den mycket bättre grepp än de andra modellerna.

Den känns även tyngre än iPhone 5, och det är den också. Men den är fortfarande långt ifrån tung och för de många användare som tyckte att iPhone 5 kändes för lätt utan ett fodral eller skal är den aningen ökade vikten förmodligen välkommet.


iPhone 5C med ett av sina färgade skal. Foto: Robert Cardin

Ett kort kvalitativt test av det nya plasthöljet, i samarbete med en tvååring, visar att det verkar hålla för en hel del. Flera fall från en halvmeters höjd gav varken repor eller bucklor i plasten.

Om du ändå vill ha ett fodral till telefonen hittar du nog bättre alternativ än Apples egna. Färgerna i dessa är inte alls lika starka som i själva telefonerna, och företagets val av design med ett stort antal hål på baksidan är… märkligt.

Nätverk och kamera
iPhone 5C har stöd för fler lte-frekvensband än iPhone 5. Detta har inte så stor betydelse för de som redan hade lte med iPhone 5, men för de som nu kan utnyttja tekniken är det så klart en välkommen nyhet. Vilket så klart innefattar oss i Sverige, men vi får återkomma med tester av lte-funktionen här.


Från vänser: Självporträtt tagna med iPhone 4, iPhone 5 och iPhone 5C.

Den enda större nyheten på hårdvarufronten är att Facetimekameran på telefonens framsida har blivit bättre. Den har högre upplösning och klarar sig bättre i situationer med dåligt ljus.

I verkliga Facetimesamtal verkar detta inte göra någon synbar skillnad – vi gissar att det beror på att videon är så kraftigt komprimerad. Vi har dock inte testat i ett mörkare rum än, men där kan skillnaden bli större.

Kameran på baksidan är precis samma som i iPhone 5. För de som uppgraderar från en 4 eller 4S innebär det en lika stor förbättring som för de som uppgraderade till iPhone 5 förra året – skillnaden mellan bilder tagna med iPhone 4:s kamera med 5 megapixlar och iPhone 5C är slående.


Bild tagen med iPhone 4. Klicka på bilden för att se den i full upplösning.


Och med iPhone 5C. Klicka på bilden för att se den i full upplösning. 

Prestanda
För den som har fortsatt använda en av de äldre iPhonemodellerna har två eller tre års utveckling av iOS och olika appar gjort att telefonen inte längre känns lika rapp som när den kom. Med nya och häftigare appar som kan kännas en aning långsamma på dessa modeller blir iPhone 5C en frisk fläkt av prestanda.

Som du kunde läsa i vårt benchmarktest av de nya iPhonemodellerna har Apple klämt ur aningen mindre ren prestanda ur A6-processorn i iPhone 5C än i sin föregångare, men fick å andra sidan lite längre batteritid.

Jämförelser med iPhone 4 och 4S visar på desto större skillnad. iPhone 5C är som minst dubbelt och som mest 5 1/2 gånger så snabb.

För framför allt i spel kan detta göra enorm skillnad för användarupplevelsen. Vi jämförde till exempel Ski Safari på en iPhone 4 och iPhone 5C och skillnaden är som natt och dag.


Längre batteritid
Vårt labbtest visade att iPhone 5C kunde spela upp en video på upprepning i hela 10 timmar och 19 minuter innan den gav upp, medan iPhone 5 fick ut 9 timmar och 37 minuter. iPhone 4S fick bara 8 timmar och 31 minuter.Har du funderat på att skaffa en Androidlur men uppskattar lång batteritid kan resultaten för HTC One och Samsung Galaxy S4 också vara intressanta: 6 timmar och 44 minuter, respektive 7 timmar och 1 minut.

Priset
De som fortfarande använder en äldre iPhone gör det förmodligen inte av nostalgiskäl utan bryr sig om pengar och vill inte slösa bort dem i onödan bara för att något är nytt och lite häftigare. Så den här vändan har Apple kommit på ett nytt sätt att sälja till dessa användare: En telefon som kostar mindre än toppmodellen men fortfarande är ny och riktigt bra.

Svenska priser har ännu inte presenterats för de nya iPhonemodellerna, men i USA kostar iPhone 5C 100 dollar (cirka 650 kronor) mindre än 5S och vad iPhone 5 kostade fram tills för några veckor sedan.

Tidigare har Apple behållit den föregående iPhonemodellen och sålt den till ett lägre pris. Den som är petig kan påpeka att iPhone 5C mer eller mindre är den föregående iPhonemodellen, men det spelar egentligen ingen roll när priset har sänkts likafullt.

Slutsats
När historieböckerna ska ta upp lanseringen av iPhonemodeller under 2013 kommer iPhone 5C oundvikligen bli en parantes jämfört med iPhone 5S, men för dem som slår till på den färggranna telefonen idag spelar inte det någon roll. Den nygamla telefonen är kraftfull, kapabel och billigare än sin föregångare.

iPhone 5C

  • Facetimekamera med 1,2 megapixlar.
  • Dramatiskt mycket snabbare än iPhone 4 och 4S.
  • Bättre batteritid än samtliga äldre modeller.

  • Färgglatt plasthölje faller kanske inte alla i smaken.
  • Ingen större skillnad mot iPhone 5.

Betyg: 

Philip Michaels, Macworld.com. Översättning och bearbetning: Anders Lundberg.