iPhone 5S har lanserats och är utrustad med en fingeravtrycksläsare kallad Touch ID. Just denna funktion hade förutsetts av rykten, och är den nyhet som fått flest skribenter i dags- och kvällspress att tycka till om den nya telefonen.

Många artiklar som kommit i veckan har varnat för att lita på Apple och frågar sig hur säkert Touch ID egentligen är. Flera bygger på påståenden som Apple inte har gjort, och andra har inte förstått hur saker som kryptering eller signalspaning fungerar. Därför är det hög tid att vi tittar närmare på hur det egentligen fungerar, hur säkert det är och vilka verkliga farhågor du bör ha.

Så fungerar Touch ID
Vid sin presentation av iPhone 5S gick Apple inte in i några djupare detaljer om hur tekniken fungerar. Det vi och alla andra fick reda på var att du först måste aktivera den vanliga lösenkodslåsfunktionen, och sedan låta telefonen läsa av ditt fingeravtryck för att kunna koppla det till både telefonlåset (så att du kan låsa upp den med enbart fingret) och till ditt Apple ID som används för att bekräfta köp av appar, musik och video från iTunes och App Store.

Wall Street Journal har Apple dock försett med lite fler detaljer om hur det hela fungerar. Apple säger för det första att det som sparas i telefonen inte är en bild eller vektorgrafik över ditt fingeravtryck. Istället gör den olika beräkningar utifrån avtrycket och lagrar resultatet i ett speciellt minne som sitter direkt i A7-processorn.

Apple påstår att det utifrån denna data går att verifiera om ett fingeravtryck är rätt, men att det inte går eller i alla fall vore mycket svårt att återskapa det faktiska avtrycket. Och det under förutsättning att någon kommer runt krypteringen och kommer åt det skyddade minnet där informationen har sparats.

Vidare påstår företaget att just denna data inte sparas till iCloud. Det är hittills okänt om den kan sparas till en lokal backup till iTunes, men eftersom det inte sparas till iCloud är det en god gissning att det inte heller kommer till Macen med en backup. iTunes-backuper är annars krypterade så länge du använder lösenkodslåset i iPhone, och därmed blir det omöjligt att komma åt uppgifterna om ditt lösenord är lagom säkert.

Kom ihåg att amerikanska polismyndigheter har uttalat sig negativt om Apples kryptering som har gjort det väldigt svårt att komma åt data från avstängda mobiler och datorer som skyddas med lagom långa lösenord. För att komma in i dessa har det krävts ett domstolsbeslut för att Apple ska låsa upp informationen.

Till sist har Apple även meddelat att Touch ID bara fungerar inom 48 timmar från att du senast låste upp telefonen, och enbart om du efter en omstart redan har låst upp minst en gång med lösenordet. Om du stänger av telefonen går det alltså inte att använda Touch ID för att låsa upp den, och inte heller om telefonen har legat oanvänd i 48 timmar.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning