En av de stora nyheterna i iPhone 5S är den inbyggda fingeravtrycksläsaren. Enligt analytiker är det en välkommen säkerhetsfunktion, men endast om den används tillsammans med andra typer av autentisering.

Fingeravtrycksläsaren som Apple valt att kalla Touch ID är inbyggd i hemknappen och låter användarna låsa upp telefonen och genomföra köp på App store med hjälp av sitt fingertryck.

Enligt Apple lagras den biometriska information lokalt på telefonen och skickas aldrig över internet. Sensorn som används har en upplösning på 500 punkter per tum och kan läsa fingeravtryck i alla riktningar. iPhone 5S kan lagra upp till fem olika fingeravtryck.

Hur säkert Touch ID är återstår dock att se.

– Vanliga attacker mot fingeravtrycksläsare omfattar bilder av fingrar eller återskapa en persons finger med hjälp av en gjutform. Förhoppningsvis har iPhones sensor ett bra skydd mot kopierade fingeravtryck, säger Dirk Sigurdson på säkerhetsföretaget Mobilisafe.

Enligt Marc Rogers på säkerhetsföretaget Lookout är fingeravtrycksläsare inte den säkraste metoden för autentisering. Därför använder exempelvis militären sig av handgeometri eller ögonskannrar.

– Det är fortfarande möjligt att kopiera fingeravtryck, men det är trots det säkrare och enklare än en fyrsiffrig pinkod, säger Marc Rogers.

På iPhone 5S kräver Touch ID dock att användaren även anger en pinkod som kan användas i nödfall. Anledningen till det beror på att om det inträffar ett problem med fingeravtrycksläsaren så ska det fortfarande gå att komma åt telefonen.

IDG News