iPhone 5S släpps i USA och åtta andra länder – däribland Kina för första gången – den 20 september. När den kommer till Sverige är osäkert men med tanke på att den ska nå 100 länder innan årsskiftet lär vi inte behöva vänta allt för länge.

Redan under gårdagen kunde vi dock få en första ordentlig titt på den nya toppmodellen av iPhone, och här är våra intryck.

Utseende och känsla
iPhone 5S känns nästan identisk med iPhone 5. Den verkar väga ungefär lika mycket och den ser likadan ut sånär som på de nya färgerna.

En av de mest omtalade ryktena som spreds kring den nya modellen är färgvalet ”guld” – men precis som de senaste ryktena om denna färg gjorde gällande handlar det inte om något ”bling” utan en en champagne-metallic som matchas med en vit framsida istället för svart och därmed blir ännu mer nedtonad.

De andra två färgerna är silver (som inte heller är rent silverfärgad) och ”rymdgrått”. Den senare är i princip den gamla vanliga svarta färgen men metallplattan på baksidan har blivit ljusare. Vad det har med rymden att göra förstår vi däremot inte.

Under den korta tid vi fick testa telefonen kändes den pigg och snabb, och iOS 7 i sitt färdiga skick ser riktigt bra ut. Vi kunde inte köra några benchmarktester eller testa några riktigt tunga appar, så vi kan inte uttala oss om huruvida Apples utlovade 50-procentiga prestandaökning finns där eller inte.

Som sagt: iPhone 5S är verkligen uppdaterad iPhone 5 och inte en helt ny telefon. Det märks att Apple har lagt all kraft på insidan.

Vi kunde också klämma lite på det nya läderfodral som Apple släpper tillsammans med telefonen, men i ärlighetens namn kändes det inte särskilt läderaktigt. Däremot passar det extremt tajt mot telefonen och Applerepresentanter vid mötet erkände att det kan vara rätt svårt att sätta på och ta av. Eftersom iPhone 5S har exakt samma dimensioner och placering av knappar och kontakter som iPhone 5 kan du använda alla fodral som säljs till denna.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning