En nyhet som inte fick någon större uppmärksamhet på kvällens Apple-event är att de nya modellerna av iPhone stödjer 4g via frekvensbanden 800, 900 och 2600 megahertz. Detta tack vare nya kretsar från Qualcomm. Det innebär alltså att iPhone fungerar med 4g (LTE) i Sverige fullt ut, inte bara på det än så länge mycket begränsade bandet 1800 megahertz.

Först ut med att bekräfta att iPhone 5S och iPhone 5C kommer att vara kompatibla med det svenska 4g-nätet är Telenor, och strax efter hör Tele2 av sig med samma besked. Något som inte är förvånande då de två bolagen delar på sitt 4g-nät.

– Så vitt vi kan se av vad som presenterades av Apple i dag kommer det fungera med Tele2. Vi stöder 800, 900 och 2600 megahertz i vårt nät i dag, säger Samuel Skott, chef för privatmarknaden på Tele2.

Telia är inne på samma linje och skriver till MacWorld att baserat på informationen som Apple släppte i samband med eventet kommer LTE fungera i deras nät.

Apple har också uppdaterat sin lista om LTE och 4g. Även om inte Sverige nämns på listan så finns de viktiga frekvenserna med.

Exakt när de nya mobiltelefonerna ska lanseras i Sverige är i skrivande stund oklart och det var inget som varken Telenor eller Tele2 kunde svara på, men så fort vi får besked återkommer vi i ämnet.

Uppdatering: Bekräftelse från Tele2 och Telia tillagt i artikeln.