Gaming på Mac


Här tar vi en titt på några av de intressanta titlar som har lanserats under våren och sommaren. Vi inkluderar inte de många spel som har dykt upp i Apple Arcade, som du kan läsa om här.

In Other Waters

In Other Waters

Utforska ett hav på en annan planet i det här avskalade, stilfulla spelet. Grafiken och upplägget är vansinnigt enkla, och berättelsen är en dialog i ren text, men utvecklarna har gjort väldigt mycket med det lilla.

Pris: 12.49 euro hos Steam.

Disco Elysium

Disco Elysium

Släpptes till pc förra året men kom till slut till Mac i april. Spelet är ett isometriskt rollspel med grafik som påminner om till exempel Fallout och Pillars of Eternity samtidigt som den har en unikt akvarelliknande look. Du spelar en detektiv i en magisk-realistisk värld. Spelet och spelvärlden har skrivits och utvecklats av författaren Robert Kurvitz. Det är ett rollspel rakt igenom och saknar helt strider – berättelsen förs vidare genom dialog och med färdighetstest.

Pris: 29.99 euro hos Steam.

Spiritfarer

Spiritfarer

Så sent som 18 augusti släpptes det här vackra spelet. Du spelar Stella, som har det ovanliga jobbet färjkvinna åt de döda. Ditt uppdrag är att föra de döda själarna rätt, men till skillnad från Karon som rodde över den dystra älven Styx styr du din båt på ett förtrollande hav med diverse öar och annat att utforska. Du bygger själv upp din båt och odlar, fiskar och hanterar resurser. Samtidigt lär du känna och tar hand om själarna som har anförtrotts dig. Spelet är i princip ett sidoskrollande 2d-spel.

Pris: 24.99 euro hos Steam.

Factorio

Factorio

Bygg stora, intrikata, automatiserade fabriker i det här strategispelet med multiplayerfunktion. Kartan är oändlig stor och förutom att bygga din fabrik måste du också försvara den mot varelser som kommer för att förgöra den. Släpptes skarpt 14 augusti men har varit ute som Early Access och dragit in 69 000 ”överväldigande positiva” recensioner på Steam.

Pris: 25 euro hos Steam.

There Is No Game: Wrong Dimension

There Is No Game: Wrong Dimension

Uppföljare till galna webbspelet There Is No Game som lockade till många skratt när det släpptes 2015. Spelet, om vi kan kalla det det (det finns inget spel här, påpekar berättaren upprepade gånger), handlar om att klicka dig fram i handlingen. Du och Programmet har hamnat i fel dimension och måste försöka hitta hem. På vägen passerar du olika världar som påminner om olika kända spel som Sam & Max, Zelda och diverse andra.

Pris: 12.99 euro hos Steam.

Hellpoint

Hellpoint

Ett så kallat ”Souls-like” – spel som påminner om klassikern Dark Souls. Hellpoint utspelar sig på Irid Novo, en ”övergiven” rymdstation där du stöter på olika hemska varelser och kosmiska gudar. Räkna med svåra strider, suggestiva miljöer och närmast oändliga hemligheter att utforska i Irid Novos labyrintlika struktur.

Pris: 29.99 euro hos Steam.

Superhot: Mind Control Delete

Superhot: Mind Control Delete

Tredje spelet i Superhot-serien släpptes i juli och fortsätter på den vinnande formulan med extremt stiliserad grafik och den unika spelmotoriken där tiden bara rör sig när du gör det. Den här gången utlovas mer story och en större inblick i spelvärlden, och det ska också vara längre än de två tidigare spelen i serien.

Pris: 24.99 euro hos Steam.

Tre titlar att se fram emot

De här tre spelen ska enligt utvecklarna släppas under hösten, men inget av dem har än så länge något lanseringsdatum.

Eastward

Eastward

Från pixelgrafikexperterna på studion Chucklefish kommer snart ett nytt rollspel kallat Eastward där du spelar som två olika karaktärer och växlar mellan dessa. John är gruvarbetare i en liten stad i en värld där civilisationen nästan har gått under på grund av underliga varelser. En dag hittar han en flickan Sam i en mystisk underjordisk anläggning och därefter börjar äventyret.

Empire of Sin

Empire of Sin

Svenska Paradox Interactive ligger bakom det här lovande maffiaspelet som utspelar sig i 1920-talets Chicago. Du är nyanländ i staden och ska nu karva ut ett eget litet brottsimperium med mord, mutor, utpressningar, spionage och allt som hör till. Striderna sker i ett turordningsbaserat, X-Com-liknande system med rutnät. Du börjar med en svartkrog, ett casino eller annan verksamhet och allt eftersom du tar över Chicagos undre värld utökar du verksamheten.

Mineko's Night Market

Mineko's Night Market

Stardew Valley har gett upphov till en hel genre av spel som kombinerar rollspelselement och ekonomisimulering. Mineko's Night Market är ett kommande spel i genren som helt enkelt ser urgulligt ut. Utvecklarna summerar det så här: ”A game about craftig crafts, eating eats and catting cats”. Unik japan-inspirerad grafisk design.