Det har länge ryktats om att Microsoft kan vara intresserat av att köpa Nokia för att få full kontroll över tillverkning av smarta mobiler med Windows Phone 8, men efter ett misslyckat försök i juni såg det mörkt ut för en sådan affär.

Under natten meddelade dock de båda företagen att Microsoft ska ta över hela Nokias ”Devices and Services Unit” – avdelningen för enheter och tjänster – för en köpesumma av 5,44 miljarder euro eller cirka 47 miljarder kronor. Ungefär en tredjedel av det är betalning för Nokias patentportfölj.

Microsofts vd Steve Ballmer kallar köpet ett ”modigt steg in i framtiden” och i ett mejl som The Verge har tagit del av skriver han bland annat att Lumia 1020 är ett exempel på vad företagen kan åstadkomma tillsammans, och att det nu är ”dags att bygga vidare... och accelerera vår marknadsandel och vinst bland telefoner”.

Genom köper får de båda giganterna på mobilmarknaden, Apple och Samsung, en tydligare rival och med tydligare integrering av hård- och mjukvara kanske Microsoft kan injicera ny dynamik på marknaden och tvinga konkurrenterna att innovera mer.

Nokia å sin sida ska fokusera på tre affärsområden: mobil infrastruktur, kartor- och platstjänster, samt en avdelning som kallas Advanced Technologies som går ut på att utveckla ny teknik och sälja denna på licens till andra tillverkare (som Microsoft). Vd Stephen Elop går dessutom till Microsoft och blir chef för företagets hårdvaruavdelning.