Så rensar du din Mac

Att rensa upp en Mac är inte riktigt lika enkelt som med en iOS-enhet. Principen är dock densamma: säkerhetskopiera alla dina data och radera sedan hårddisken säkert. Att säkerhetskopiera din Mac innan du raderar hårddisken är något du bör vara extra noggrann med, och försäkra dig om att alla filer verkligen är säkerhetskopierade.

Dubbelkolla backupen
Använder du Time Machine bör du först gå in i inställningarna och kontrollera vilka mappar på hårddisken som omfattas av säkerhetskopieringen. I Time Machine väljer du Alternativ i det nedre högra hörnet för att se vilka mappar som inte ska inkluderas i din säkerhetskopiering. Normalt väljer OS X att inte ta med andra externa hårddiskar, vilket är korrekt.

Har du emellertid angett att andra mappar inte ska tas med bör du se över dessa så att du inte förlorar några viktiga dokument. Innan du fortsätter med nästa steg bör du starta säkerhetskopieringen manuellt genom att välja Säkerhetskopiera nu från Time Machines menyval.

Använder du något annat program eller tjänst för säkerhetskopiering bör du gå igenom ovanstående procedur på motsvarande sätt.

Avaktivera din Mac på olika tjänster
Vissa program som exempelvis iTunes och Adobes program kräver att din Mac auktoriseras för att programmen ska kunna köras. Du bör därför avauktorisera din Mac innan du väljer att installera om OS X. I iTunes gör du detta genom att välja Affär från menyraden och sedan Avauktorisera den här datorn.

För att avauktorisera din Mac hos Adobe startar du valfritt Adobe-program och väljer avauktorisera från Hjälpmenyn.

Kom i gång med ominstallationen
När du har försäkrat dig om att alla dina dokument och filer är säkerhetskopierade är det dags att installera en fräsch kopia av OS X. Eftersom du inte vill att någon ska kunna återskapa dina dokument är det viktigt att du först raderar hårddisken på ett säkert sätt. Det gör du via installationsprogrammet för OS X via programmet Skivverktyg.

Beroende på vilken version av OS X du kör kan det variera hur du gör en ny installation av operativsystemet. Kör du OS X 10.6 Snow Leopard eller tidigare borde du ha installationsskivan som levererades med din Mac när du köpte den. Kör du en Macbook Air kan installationsfilerna även ha levererats på ett usb-minne.

Stoppa in installationsskivan i dvd-spelaren och stäng av din Mac. Slå sedan på den och håll ner C-tangenten på skrivbordet för att starta från installationsskivan. Efter en stund kommer du att se välkomstskärmen för OS X installationsprogram. Välj Skivverktyg från menyraden högst upp för att välja korrekt raderingsalternativ.

Har du Lion eller Mountain Lion installerat är risken stor att du inte har någon installa­tionsskiva om du har köpt operativsystemet via Mac App Store. För att aktivera installationen för dessa versioner
startar du om din Mac och håller ner cmd-r när datorn startar.
En meny med instruktioner kommer då att visas som låter dig välja att återskapa hårddisken från en säkerhetskopia, installera om OS X eller starta Skivverktyg. Välj Skivverktyg.

Välj rätt alternativ för radering
När du startat Skivverktyg väljer du först den primära hårddisken i kolumnen till vänster. Den primära hårddisken är alltid placerad högst upp i listan och du borde känna igen den på namnet, var noga med att välja rätt här. Klicka sedan på fliken som heter Radera och sedan på knappen som heter Säkerhetsalternativ.

Ett fönster kommer nu att visas som låter dig välja säkerheten på raderingen. Standardvalet är snabb radering, men det är inte att rekommendera då din information enkelt kan återskapas. Beroende på vilken version av OS X du använder kan fönstret och alternativen se lite annorlunda ut.

Använder du Mountain Lion kan du dra reglaget ett steg åt höger för att skriva över hela hårddisken med nollor. På så sätt går det inte att återskapa dina data. Det finns ytterligare två steg med ännu högre säkerhet, men normalt behöver du inte välja något av dessa om du inte är extremt orolig för att någon ska lyckas återskapa din hårddisk. Ju högre säkerhet du väljer, desto längre tid kommer det att ta att radera hela hårddisken.

När du är klar klickar du på OK och sedan på knappen Radera i Skivverktyg. När raderingen är klar kan du avsluta Skivverktyg för att återgå till installationsprogrammet.

Starta inte installationen
När hårddisken är raderad och du är tillbaka i installationsprogrammet bör du avsluta programmet genom att välja Avsluta på menyraden eller trycka cmd-q på tangentbordet. Ska du sälja din Mac vill säkert den nya ägaren installera om OS X på egen hand och välja sina egna inställningar. Dessutom ber senare versioner av OS X om användarens Apple-id, så du bör inte installera om OS X med ditt Applekonto. När Macen startas nästa gång kommer installationsprogrammet att starta automatiskt för den nya ägaren.  

Sida 2 / 2

Innehållsförteckning