Det kommer en tid då vi bestämmer oss för att vår gamla trotjänare har gjort sitt och det är dags att satsa på en nyare årsmodell. Oavsett om det handlar om din Mac eller någon av dina iOS-prylar är det viktigt att du ser till att dina dokument och inställningar raderas korrekt.

Det finns otaliga historier om personer som sålt sina gamla datorer utan att ha raderat dem ordentligt. Använder du dina Appleprylar för
exempelvis företagsdokument och andra känsliga uppgifter är det desto viktigare.

Så rensar du dina iOS-prylar

När det gäller att rensa upp på en iPhone, iPad eller iPod touch kan vi tacka Apple för att det är både enkelt och mycket säkert. Till skillnad från vissa andra mobiloperativsystem och plattformar har Apple bakat in stark hårdvarukryptering i senare modeller av sina iOS-prylar.

Det betyder att det går snabbt att radera all din information och att det även är mer eller mindre omöjligt att återskapa den. Det finns dock några få undantag.

Har du den första modellen av iPhone, iPhone 3G eller andra generationens iPod touch eller tidigare finns det ingen inbyggd hårdvarukryptering. I  stället kommer dessa modeller att skriva över lagringsutrymmet med ny information för att förhindra att det återskapas. Den processen är visserligen också säker, men kan ta upp till flera timmar beroende på hur stort lagringsutrymmet är.

Har du en iPhone 3GS, tredje generationens iPod touch eller senare finns stöd för hårdvarukryptering. Då tar det endast några sekunder att rensa upp lagringsutrymmet. Samtliga iPad-modeller har stöd för hårdvarukryptering.

Kryptering

Modell

Hårdvaru-
kryptering

Överskrivning

iPhone 1G och iPhone 3G

iPhone 3GS och senare

iPad (alla modeller)

iPod touch (första och andra generationen)

iPod touch (tredje generationen och senare)


Att nollställa din iOS-pryl och radera all information är busenkelt.
Så här gör du:

Säkerhetskopiera
Var noga med att du säkerhetskopierar allting innan du rensar din iOS-pryl. Anslut den till iTunes och välj Säkerhets­kopiering av enheten. För att vara säker på att all information säkerhetskopieras snabbt och korrekt bör du välja att säkerhetskopiera till Den här datorn. Köper du en ny iOS-pryl är det senare enkelt att återställa alla dina inställningar och filer via iTunes.

Raderandet kan börja
På din iOS-pryl går du först till Inställningar och väljer sedan Allmänt. Skrolla ned till botten av sidan och välj menyn som heter Återställ. I menyn som visas är det viktigt att du väljer alternativet som heter Radera allt innehåll och inst. Är du säker på att du har säkerhetskopierat allting kan du bekräfta ditt val.

Klappat och klart
När du bekräftat att du vill radera allt innehåll och du har en nyare enhet kommer det bara att ta några sekunder att rensa upp allt. Anledningen är att om din iOS-pryl har stöd för hårdvarukryptering kommer endast krypteringsnyckeln att raderas. Utan den är det nästintill omöjligt att återställa innehållet på enheten. Har du emellertid en äldre enhet kan processen ta betydligt längre tid.

Radera din iOS-pryl via iCloud
Om du tappat bort din iOS-pryl, eller om den blivit stulen, kan du radera allt innehåll via iCloud om du har slagit på funktionen Hitta iPhone som du hittar i Inställningar och sedan iCloud. Det här kräver förstås att enheten är påslagen och att den har tillgång till internet för att fungera. Något som inte alltid är fallet om den är borttappad eller stulen.

För att kontrollera om du kan få kontakt med din iOS-pryl loggar du in på http://www.icloud.com eller använder appen Hitta iPhone på en annan iOS-enhet som är inloggad med samma konto på iCloud. Hittar du din borttappade iOS-enhet kan du klicka på den och välja Radera iPhone. Tänk på att om du raderar den kommer allt att försvinna på samma sätt som om du raderade den lokalt. Du kan inte längre hitta den via iCloud om du raderar allt.

Har du extra känslig infor­ma­­tion är det alltid att rekommendera att du skriver över den minst en gång. Även om vi inte känner till säkerhetsproblem med iPhones lösning i  dag kan det dyka upp i framtiden. Appen Ierase kan skriva över den del av iPhones lagring som appar har tillgång till:

Innan du raderar enheten på distans bör du försäkra dig om att det är det rätta valet. Du kan inte längre spåra din enhet om den raderas, så du bör bara göra det om du är säker på att du måste skydda informationen på telefonen.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning