Precis som iPhone och iPad har Apple TV mycket mer kapacitet än vad Apple låter oss utnyttja. Men för att kunna göra det måste du ”jailbreaka” din Apple TV. Jailbreaking är en process som gör att du kan installera och använda program som inte är godkända av Apple på din enhet.

Webbläsare och appar
På en jailbreakad Apple TV kan du till exempel installera webbläsare och andra appar . Du kan både surfa och exempelvis titta på olika tv-kanalers playtjänster via din Apple TV. Du kan också se filmformat som vanligtvis inte fungerar, som avi och mkv. I den här artikeln ska vi gå igenom hur du jailbreakar och installerar ett programpaket som låter dig göra bra mycket mer med din Apple TV än tidigare. Vi passar även på att tipsa om lite andra kul saker du kan installera på din jailbreakade Apple TV.

Som vanligt vill vi passa på att varna för att jailbreaking är något som potentiellt kan skada mjukvaran i dina Apple-prylar och i värsta fall göra din Apple TV obrukbar. Enligt vår bedömning är risken för detta ganska liten, men helt säker kan man aldrig vara. Med andra ord: läs igenom artikeln noga (och googla gärna lite i ämnet om du känner dig osäker) så att du har helt klart för dig hur du ska göra innan du skrider till verket!

Vad innebär ”tethered jailbreak”?

Du som läst lite om jailbreak, både för iOS-enheter och för Apple TV, har säkert stött på begreppet ”tethered jailbreak”. Tethered betyder ordagrant kopplad, men vad innebär det i jailbreak-sammanhang? Jo, det betyder att du måste ha enheten kopplad till din dator när du startar om enheten för att behålla jailbreaket. Vissa versioner av operativsyste­met är svårare än andra att knäcka och då kan det hända att grupperna som sysslar med jailbreak ibland inte hittat ett sätt att göra så att jailbreaket ”stannar kvar” när du startar om.

Om du har uppgraderat din Apple TV till den senaste versionen, i skrivande stund 5.3, så är det tethered jailbreak som står till buds. I praktiken innebär detta att du måste koppla in Apple TV:n till din dator med en usb-sladd och köra Seas0nPass varje gång du brutit strömmen. Du kan alltså låta Apple TV:n gå ner i standby utan att riskera att jailbreaket försvinner.

Du kan även klicka på Vila nu under Inställningar utan att det händer något. Vad du inte får göra är att dra ur sladden, eller ha Apple TV inkopplad till ett grenuttag med en av-/på-knapp. Bryts strömmen kommer Apple TV:n bara att stå och blinka om du sätter på den och du måste koppla in den i datorn och starta den med Seas0nPass.

Som vanligt när du jailbreakat en enhet gäller det att vara försiktig när det kommer en ny firmware-uppdatering. Vill du behålla ditt jailbreak måste du vänta tills den nya firmware-versionen har blivit jailbreakad.

Jailbreaka din Apple TV

För att kunna installera saker på din Apple TV måste den jailbreakas. Processen är inte särskilt krånglig, men det gäller att hålla tungan rätt i mun och läsa instruktionerna noggrant. Var särskilt observant på steg tre, där vi stötte på problem.

Förberedelser
Först och främst måste du ha en Apple TV, samt den silvriga fjärrkontrollen. Den här artikeln utgår från en Apple TV 2 som kom hösten 2010 och slutade säljas i mars 2012. Apple TV 3 som finns i butik nu (och som dessutom finns i två versioner) går ännu inte att jailbreaka. Apple TV 1 går att jailbreaka, men tas inte upp i den här artikeln.

Den här guiden utgår ifrån att du har den senaste versionen av Apple TV:s firmware, 5.3. Du kan kontrollera vilken firmware din Apple TV har under Inställningar – Allmänt – Om. Har du en tidigare version kan det hända att guiden ändå funkar, mer info i steg 2 nedan. Annars kan du behöva göra lite handpåläggning. .

Det andra du behöver är en usb-sladd med micro-b-kontakt för att koppla in Apple TV:n i datorn. Du behöver ha datorn i närheten av din tv eftersom du måste starta Apple TV:n kopplad till datorn eftersom det jailbreak som finns för Apple TV:s senaste firmware är av typen ”tethered”.

Har du en iOS-enhet inkopplad matar du ut den innan du startar jailbreakprocessen. Du ska heller inte koppla in din Apple TV i datorn förrän du instrueras att göra det i guiden. Koppla INTE in strömsladden i förväg.

Ladda ner Seas0nPass från Firecore här: . Packa upp filen på datorn och starta programmet.

Klicka på Create IPSW för att starta jailbreak-processen. Nu laddas den senaste firmware-versionen ner och används för att skapa en skräddarsydd jailbreakad firmware-fil. Har du en tidigare firmware-version på din Apple TV kan du i stället högerklicka på Create IPSW och välja den version du har. Notera att det här har vi inte testat och vi vet därför inte om det funkar.

Här gäller det att ha fjärrkontrollen till din Apple TV redo. När programmet ber dig att ansluta din Apple TV gör du det med hjälp av micro-usb-sladden. Dioden på fronten kommer att börja blinka och när den gör det håller du inne MENU- och PLAY/PAUSE-knapparna samtidigt i sju sekunder (åtta går också bra, det är inte kärnfysik vi pratar om). Det gör att något som heter DFU-läge aktiveras (DFU står för Device Firmware Upgrade).

Om allt går som det ska kommer programmet att automatiskt rulla vidare med ett förbestämt skript som startar iTunes och uppgraderar Apple TV med den skräddarsydda firmware-versionen. När det är klart har du jailbreakat din Apple TV.

Problem & lösningar
Vi fick problem under steg tre då Seas0nPass kraschade efter att vi aktiverat DFU-läget. Vi löste det dock genom att låta Apple TV fortsätta vara inkopplad, starta om Seas0nPass och köra steg två i guiden. Eftersom Apple TV fortfarande befann sig i DFU-läget behövde vi inte göra något när vi kom till steg tre utan iTunes-skriptet började rulla direkt.

Innehåll

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning