Plants vs Zombies har, enligt utvecklarna, fått över 30 "Game of the year"-utmärkelser och visst var det ett både underhållande och utmanande strategispel. Problemet var att det efter ett tag blev ganska enformigt, även med nya zombier, växter och annat. I tvåan finns en hel del nya spelmekaniska grepp, för att inte tala om att spelet spänner över flera tusen år. Japp, grannen Crazy Dave vill resa tillbaka i tiden för att kunna återuppleva sin taco (!) och därför skickas du till forntida Egypten, "pirattiden" och vilda västern.


Plants vs Zombies 2 bjuder på massor av nyheter, som till exempel boxarplantan, zombier som stjäl dina solar och de tre specialattackerna nere till höger. Klickar du på någon av dem kan du "för hand" decimera zombie-antalet.

De nya greppen är till exempel att du nu kan mata dina växter med gödning så att de under en kort period blir superfarliga. Du kan även (åter-)döda zombier med händerna på tre olika sätt: nyp ihjäl dem, sprätt iväg dem eller elektrifiera dem. Det här kostar dock spelpengar. Och här kanske det är läge att redogöra för hur spelet hanterar köp i appen. Spelpengar kan du antingen tjäna ihop i spelet eller köpa för riktiga pengar. Precis som tidigare får du tillgång till nya växter under spelets gång, men du kan också låsa upp dem genom att betala i App Store. Det finns även ett slags pokaler som ger olika fördelar. Dessa kan hittas eller, du gissade det, köpas i App Store. För att klara en värld behöver du ha ett antal stjärnor som du kan få genom att klara (typ) alla banor, eller betala för med skattade pengar.


I forntida Egypten finns massor av kul att hitta på.

Det verkar som att du teoretiskt kan klara hela spelet utan att betala en krona, men då kommer du att missa en hel del. Och det kanske inte är mer än rätt; den som vill spela "hela" spelet får betala, den som nöjer sig med färre växter och annat kommer undan billigare. Men du har fortfarande den där känslan i bakhuvudet att Electronic Arts och PopCap hela tiden försöker mjölka dig på pengar. Det är inte ett totalt haveri som i en del andra spel där utmaningen ligger i hur länge du orkar hålla ut utan att betala, men det är onekligen irriterande.


Butiken erbjuder många sätt att göra av med pengar...

Med detta sagt kommer du att få ut mycket spelglädje ur dina noll kronor och om du då köper en ny växt, mynt eller stjärnor så kommer du ändå undan relativt billigt. PvsZ 2 är en värdig uppföljare, även om vi gärna skulle sett en "fullversion" utan in-app purchase.

Fakta om Plants vs. Zombies 2
Pris: gratis
Version: 1.1.233714
Plattform: iPhone och iPad (testad)
Länk:
Betyg: