Från och med söndag införs importförbud för iPhone 4 och iPad 2 i USA, detta som en direkt följd av Samsungs påstående att berörda enheter gör intrång på företagets 3g-patent.

Enligt Apple kommer det nu bli fritt fram för företag att vägra licensiera standardpatent under rimliga villkor. Under hot om importförbud blir konsekvensen att andra elektroniktillverkare tvingas acceptera hur höga avgifter som helst.

Wall Street Journal rapporterar att Apple nu får stöd från Business Software Alliance (BSA), en organisation med medlemmar som Adobe, Dell, Intel, Microsoft och Oracle.

BSA anser att användningen av standardpatent i princip inte ska leda till bannlysning av produkter, i stället borde det räcka med ekonomisk kompensation.


Produkter som iPhone 4 kopplar upp sig mot 3g-nätet med hjälp av teknik som Samsung har patent på.

Även mobiloperatörer som AT&T och Verizon har protesterat mot den amerikanska handelskammarens beslut. Det sistnämnda företaget har rent av vänt sig till president Obama med en begäran om att han ska lägga in sitt veto mot beslutet. Sist en amerikansk president gjorde något sådant var 1987.

Utöver iPhone 4 och iPad 2 med 3g-uppkoppling införs importförbud också för äldre modeller som iPhone 3G och 3GS. Det lär dock inte utgöra något större problem för Apple eftersom de produkterna inte längre säljs.