Det blev inte några nya rekordsiffror från Apple när företaget under tisdagskvällen presenterade resultatet för räkenskapsårets tredje kvartal. Däremot såldes det betydligt fler exemplar av iPhone än väntat.

Omsättningen under perioden uppgår till 35,3 miljarder dollar, vilket är en blygsam ökning jämfört med motsvarande kvartal för ett år sedan då siffran låg på 35,0 miljarder.

Vinsten efter skatt uppgår till 6,9 miljarder dollar, vilket kan jämföras med 8,8 miljarder dollar för motsvarande period 2012. Här handlar det alltså om en minskning på 21,5 procent.

Vad gäller iPhone såldes det 31,2 miljoner exemplar, vilket är en ökning med 20 procent på årsbasis. Analytikerna på Wall Street hade gissat på 26,57 miljoner sålda exemplar, så här lyckades Apple bättre än väntat.

När det kommer till iPad hamnade siffran på 14,6 miljoner sålda enheter, vilket kan jämföras med 17 miljoner förra året. Analytikerna hade räknat med en ökning, så det här är rapportens största besvikelse.

Vidare såldes 3,8 miljoner Macar, vilket kan jämföras med 4 miljoner samma period 2012. Minskningen ligger alltså på 7 procent.

När det kommer till iPod såldes det 4,6 miljoner exemplar under perioden, en rejäl minskning från 6,8 miljoner exemplar för ett år sedan. Uppenbarligen har en hel del användare valt att byta upp sig till iPhone.

I övrigt kan konstateras att intäkterna från iTunes Store och App Store fortsätter att öka. Omsättningen för det här segmentet ligger numera på 4,0 miljarder dollar.

- Vi är särskilt stolta över att ha sålt mer än 31 miljoner exemplar av iPhone under junikvartalet, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.

Apples aktie ökade med 3,5 procent i den så kallade efterhandeln på Nasdaqbörsen, något som med största sannolikhet beror på de positiva iPhonesiffrorna.