Grundmekaniken i Unclutters gränssnitt är helt och hållet ny. Flytta musen längst upp på skärmen och skrolla nedåt (med skrollhjulet på musen eller två fingrar på styrplattan) – så enkelt aktiveras programmet som uppenbarar sig genom att hasa ner från ovankanten på skärmen där du håller pekaren. För att gömma Unclutter igen kan du antingen skrolla upp fönstret igen (som att hissa upp persiennen) eller klicka någon annanstans.

Smidig men begränsad funktion
Så vad gör Unclutter då? Tre olika saker, visar det sig. I fönstret som fälls ned finns tre delfönster (som även kan dras ut och placeras som fritt flytande fönster på skärmen).


Du kan hugga tag i och flytta runt de olika delfönstren, och även flytta ut dem på skrivbordet. Stäng fönstret så hoppar det automatiskt in i Unclutter igen.

Till vänster syns ditt nuvarande urklipp. Här hade utvecklarna ett ypperligt tillfälle att lägga in en smidig och intuitiv funktion för multipla urklipp men i  stället är det bara en spegling av nuvarande urklipp. Ungefär samma sak som att öppna ett nytt dokument i Textredigerare och klistra in med andra ord. Trist.

I mitten hittar du den funktion som programmet egentligen är till för och som kommer avgöra om du vill skiljas från 38 kronor eller inte. File Storage kallas ett fönster som i princip är en tillfällig lagringsplats för filer. Till skillnad från andra program med liknande funktionalitet är det en ”fysisk” plats på hårddisken. När du drar en fil och lägger den i Unclutters File Storage flyttas filen dit och ligger alltså inte längre kvar och skräpar på till exempel skrivbordet.

Namnet Unclutter syftar uppen­barligen på den här funktionen, och för någon som ofta jobbar med ytterst tillfälliga filer (som en skärmdump som ska in i ett blogginlägg och inte behöver ligga kvar på disken) är det en riktigt praktisk funktion.


Unclutter fälls ner som en gardin från ovankanten på skärmen, och rymmer framför allt en tillfällig lagringsplats för tillfälliga filer som du inte vill ska ligga och störa på skrivbordet.

Enkla anteckningar
Till höger finns en nästan lika begränsad funktion som urklippet till vänster, men här handlar det om utrymme för små anteckningar. Tyvärr finns inget sätt att lägga till flera olika sidor som du sedan hade kunnat bläddra mellan, utan du får nöja dig med en enkel sida.

De båda extrafunktionerna ger inte mycket mervärde till Unclutter, men grundfunktionen med en lättåtkomlig lagringsplats för tillfälliga filer och en smart aktiveringsmekanism gör ändå programmet köpvärt.

Fakta: Unclutter

Funktion: Systemtillägg
Version: 1.0.1
Pris: 38 kr
Mer info:


Nyskapande aktiveringsmetod.
Smart tillfällig lagring.
Buggfritt.


De två extrafunktionerna är underutvecklade.
Tar ett tag att lära sig aktiveringsmetoden.
Saknar demoversion.

Betyg: 

Fakta

När du drar filer till Unclutter flyttas de till en något dold mapp. I många liknande program används bara genvägar till originalfilerna, men Unclutter går ut på att flytta bort dem från framför allt skrivbordet. Själva mappen ligger i programmets datamapp i ditt Bibliotek. Du kan se hela sökvägen genom att öppna en fil direkt från Unclutter och höger/ctrl-klicka på namnet (längst upp mitt i fönstret).