En gång i tiden var internminne fruktansvärt dyrt och tekniker som virtuellt minne användes inte eller fungerade dåligt i system som Mac OS och Windows. Istället utvecklades och såldes program som Ram Doubler som automatiskt komprimerade allt internminne för att få plats med fler program i minnet samtidigt.

Denna teknik hamnade i historiens dike när utvecklingen gick framåt, minne blev billigare, lagring blev betydligt billigare och virtuellt minne letade sig in i konsumentsystem.

Men nu är den tillbaka, i och med Apples kommande uppdatering av OS X, version 10.9 Mavericks.

Apple är inte ute efter att göra att du klarar dig med mindre minne i Macen – minne är numera billigt. Istället handlar det om att effektivisera användningen av virtuellt minne, av att utnyttja processorn maximalt och att minska energiförbrukningen.

När OS X 10.9 börjar få slut på outnyttjat minne komprimerar systemet automatiskt det minne som legat oanvänt längst. Detta gör att systemet slipper skriva oanvänt minne till hårddisken lika ofta, vilket sparar ström och gör systemet mer responsivt.

Det gör också att det minne som kanske ändå måste sparas till hårddisken tar upp mindre plats och kan skrivas i större block vilket innebär mindre slitage på hårddisken eller ssd:n.

Komprimeringstekniken som används kallas wkdm och kan komprimera till lite mindre än halva storleken via färre klockcykler än andra algoritmer.

För användare med något äldre maskiner med väldigt lite minne, som Macbook Air som länge såldes med bara 2 gigabyte, kan denna teknik förhoppningsvis ge nytt liv åt maskinen med färre ”badbollar” i väntan på att minne ska skrivas till eller läsas från disken.