Apple ägnade en stor del av 2013 års WWDC-event till en produkt som vi har hoppats på under en längre tid. Det handlar om en helt ny modell av Mac Pro.

Det är en väldigt vacker maskin, även om den till viss del liknar en papperskorg. Nya Mac Pro är en svart cylinder fullproppad med ny teknik, från Intels kraftfulla processorer till två blixtsnabba grafikkort och en lång rad expansionsportar.

Produkten liknar ingen annan dator du sett, men den nya designen kommer med många förändringar jämfört med nuvarande Mac Pro. Nedan kommer en genomgång av frågor från läsare och svar från MacWorlds Jason Snell.


Fram- och baksidan på Apples nya proffsdator.

När kommer de nya Mac Pro-modellerna finnas tillgängliga?

Apple har inte meddelat ett leveransdatum för nya Mac Pro. Företaget har endast sagt att datorn kommer finnas tillgänglig ”senare i år”. Vi misstänker att det innebär någon gång i höst, men det kan vara så sent som 31 december.

Hur mycket kommer de att kosta?

Apple har inte meddelat priserna, men gissningsvis hamnar de någonstans mellan 20 000 och 40 000 kronor. Å ena sidan är volymen för nya Mac Pro endast en åttondel av volymen för föregångaren, å andra sidan är Intels nyaste processorer inte billiga. Dessutom används dyra ssd-enheter och två kraftfulla grafikkort.

Vad är vitsen med den nya designen?

Med tanke på att Apples proffsdator sett i princip likadan ut sedan Power Mac G5 lanserades 2003, skulle varje typ av ny design sticka ut. Men den nya designen är faktiskt chockerande annorlunda. I stället för det traditionella ”rivjärnet”, får 2013 års Mac Pro formen av en svart cylinder tillverkad av polerad aluminium.

Den är mycket mindre än den gamla modellen, bara 25 centimeter hög och 16,8 centimeter i diameter. Du kan faktiskt plocka upp den med en hand genom att ta tag om toppen.

En viktig orsak till Mac Pros unika design är det stora, trekantiga utrymmet i mitten av cylindern. Dess sidor består av de två grafikkorten och processorkortet, som var och en avger värme till den centrala kärnan. Den toppmonterade fläkten suger kall luft underifrån och drar upp den genom kärnan, där den kyler ned komponenterna. Sedan blåser den uppvärmda luften ut på toppen. (Apple säger att fläkten är väldigt tyst, eftersom det är en stor, enkel fläkt med en effektiv konstruktion.)

Apple har också lagt till en del designelement som är typiska för företaget. Till exempel känner datorn av om du snurrar på den, så om du vill komma åt kontakterna på baksidan tänds belysningen där så att du har lättare att se.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning