Professionella användare, så som musikskapare och de som sysslar med grafik och film, har länge varit missnöjda med bristen på nyheter kring Mac Pro.

De nuvarande modellerna har länge tekniskt sett hamnat på efterkälken och många kreatörer har övergett både Apples mjukvara och hårdvara. Det kan det kanske dock bli ändring på då man idag lite oväntat gav oss en smygtitt på en helt ny Mac Pro.

Apple har radikalt gjort om designen och framförallt gjort maskinen enormt mycket mindre. Den är endast en åttondel så stor som de nuvarande Mac Pro-modellerna.

Självklart är det dock inte endast en redesign som gjorts utan Apple introducerar även många hårdvaruförbättringar. Bland annat bjuder man på PCI-express SSD-lagring med läs- och skrivhastigheter på över 1GB i sekunden. Dubbla AMD FirePro-grafikkretsar kommer nu som standard och minnet är av typen ECC 1866MHz DDR3.

Processorn har upp till 12-kärnor och är en 256-bit Intel Xeon E5. Maskinen stödjer Thunderbolt 2, USB 3.0, HDMI 1.4 och skärmar i 4k-upplösning. Precis som den nya modellen av Macbook Air så bjuder Mac Pro på 802.11ac Wi-Fi och även Bluetooth 4.0.

Något releasedatum har ännu ej meddelats utan det står endast "senare i år":