Kedjebrev

Kedjebrev

”Vill du vinna en Volvo, skicka detta mejl vidare till 10 vänner” är ett exempel på ett mejl som fick stor spridning i början av 2000-talet. Det var förstås inte det enda. Ett annat mejl lovade en hemleverans av en låda rödvin om du skickade det vidare till 20 personer. En annan gång skulle du få en modern WAP-telefon av Ericsson. Gemensamt för alla dessa mejl var att ingen någonsin vann något utan att de i stället skräpade ner våra inkorgar till förbannelse.


Modemkapning

Modemkapning

Förr ringde vi upp internet med våra telefonmodem. Telia drabbades ett år av att flera av deras abonnenter fått sina modem kapade. En programvara från internet kopplade upp dig mot dyra utlandsnummer i stället för modem­polen. Konsumentverket fick rycka in och krävde att Telia ersatte alla kunder som lurats mot att de installerade en säkerhetskod. Tack och lov slipper vi numera det här problemet eftersom vi nu kör via våra fasta bredband i stället.


Missade samtal

Det missade samtalet

Plötsligt var det någon som ringt från ett nummer som började med 00246 och som lyste som missat samtal på displayen. Nyfiken som du kan vara tryckte du på ring-tillbaka-knappen och sen tickade det på. Ett kontantkort kunde tömmas på några sekunder, för numret gick till något slags betalnummer på ön Diego Garcia utanför Indien. I dag väljer vi hellre att googla numret vi inte känner igen. Eller också tänker vi att om det är viktigt så ringer de igen.


Nigeria

Astronauten från Nigeria

En svindlare beskrev hur en nigeriansk astronaut hade gett sig ut på en hemlig rymdfärd med en rymdraket och strandat på den ryska rymdstationen Salyut t-16z. Nu behövde han pengar för att komma hem. 22 500 kronor skulle du betala, vilket du skulle få tillbaka så fort han landat, vilket inte skulle vara några problem då astronauten var god för 100 miljoner. Att det inte stått något om honom berodde på att operationen var hemlig. Hemliga ville också de vara som var så dumma att de gick på bluffen.