Googla ”Facebook covers” och du blir snabbt varse hur många sajter det finns med färdiga omslagsbilder redo att installeras på din tidslinje. En fördel med att välja ett omslag som någon annan har designat kan vara att du slipper ödsla tid i ett bildbehandlingsprogram. Nackdelen är att den där snygga bilden förmodligen redan har använts av tiotusentals andra före dig.

Om du hellre vill ha något som är unikt finns det bara ett val – skapa en egen omslagsbild. Det är inte så svårt som det låter. En variant som många väljer är att helt enkelt ladda upp ett eget foto. Andra går ett steg längre och släpper loss sin kreativitet med hjälp av Photoshop. Vi har tagit fasta på det senare alternativet och designat en egen omslagsbild. Läs vidare för att se hur vi gjorde.

Fram med kameran
Arbetet med att ta fram ett nytt omslag inleds med en halvt genomtänkt idé. Vi vill göra något som sticker ut och helst använder profilbilden på ett kreativt sätt. Systemkameran monteras upp på ett stativ och artikelförfattaren fotas med en mobil i handen där profilrutan ska finnas (Ledsen Apple, en iPhone fanns inte tillgänglig).

Förbered i Photoshop
Eftersom bilden är tagen i RAW justerar vi nivåerna med Photoshops inbyggda verktyg för det formatet. Kontrasten dras upp. Högdagrar och skuggor sänks. Clarity och Vibrance ökas några snäpp, vilket ger mer närvaro i bilden. När vi är nöjda med resultatet öppnar vi fotot i Photoshop och laddar samtidigt in vår Facebook-mall.

Justera bilden
Nu är det dags att ta reda på om idén fungerar lika bra i Photoshop som den gjorde i vårt huvud. Fotot dras över till Facebook-mallen och det nya lagret justeras i storlek tills den svarta mobiltelefonen helt täcks av profil-rutan. Resultatet ser okej ut men det hade varit bättre om huvudet hade varit placerat högre upp och mer till höger.

Sida 1 / 4

Innehållsförteckning