… att ingen nu levande människa hinner lyssna på allt
Spotify innehåller fler än 20 miljoner låtar, alla länder inkluderat. Om vi säger att snittet på varje låt är fyra minuter tar det alltså 80 000 000 minuter att lyssna på alla låtar, vilket betyder att du behöver 55 556 dagar för att lyssna på alltihop. Det är ju för sjutton 152 år, och då har jag inte räknat med skottåren för det orkade jag inte. Du måste alltså vara en Yoda för att hinna lyssna på allt. Eller så får du nöja dig med lite av refrängen.

… att du aldrig kan avsluta din dag med att lyssna på alla nya låtar som tillkommit under dagen
Spotify själva säger att de just nu lägger till 20 000 nya låtar varje dag. Det motsvarar ju 2 000 melodifestivalfinaler räknat på tio bidrag, varje dag. Tänk hur gråhårig Christer Björkman skulle bli om han skulle arbeta i den takten! Eller 14 nya låtar varje minut. Låt säga att du vill lyssna på allt nytt som lagts till under dagen och drar i gång Spotify när du kommer hem från jobbet vid 18 och lyssnar fram tills du somnar kl 23. Det är fem timmar. Om varje låt nu är fyra minuter så hinner du bara med 75 låtar och har 19 925 kvar till nästa dag, då det tillkommer 20 000 nya låtar. Det kan vara så att evolutionen ger oss fler än två öron i framtiden. Det verkar som om det kommer att behövas.

… att om varje låt låg i ett cd-fodral skulle det bli en ... jättehög
Jag tog linjalen och mätte tjockleken på ett gammalt cd-fodral i plast som låg och skräpade hemma från en svunnen tid. Jag fick den till en cm. Om ett album i snitt innehåller 12 låtar och vi sedan lite fräckt bränner dem på en skiva som du lägger i ett fodral får vi en jobbig siffra på antalet album du ”äger” via ditt Spotifykonto, nämligen 1  666  667 miljoner album, en hög på lika många centimeter. Jag hade här hoppats kunna skriva att den högen räcker ända upp till månen, men det gör den tyvärr inte eftersom medelavståndet dit är 384 392 km. Det gör det lite svårare att illustrera den här artikeln som skulle ha kunnat vara jorden, en hög med skivor och en måne. Nu får vi i  stället illustrera det med en ... centimeter.

… att Daniel Ek skulle kunna titta ner på Kista Science Tower
Spotify har växt rejält, och har numera runt 700 anställda. Om alla anställda har en genomsnittslängd på 1,70 och de skulle ställa sig på varandras axlar så blir det nästan tio gånger högre än Kista Science Tower. Daniel Ek behöver alltså inte ens stå högst upp för att vinka till dem som jobbar på den översta våningen i det heta it-centret. Spotify har förresten valt att hålla till på Birger Jarlsgatan, i Jarlahuset mitt inne i centrala Stockholm, och varför de skulle roa sig med att stå på varandras axlar vet jag inte, det lät proffsigt bara.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning