Det amerikanska justitiedepartementet inledde i går en rättegång mot Apple som anklagas för att vara inblandat i en priskartell på e-böcker. I sitt öppningsargument kallade Apples advokat anklagelserna för ”bisarra” och att de bygger på en ”bakåtkompilerad konspirationsteori”.

Rättegången som påbörjades inför en fullsatt rättssal i går baseras på anklagelser om att Apple tillsammans med fem bokförlag, Penguin Group, HarperCollins, Simon & Schuster, Hachette och Macmillan, tillsammans konspirerat om att höja priserna på e-böcker.

De fem bokförlagen har emellertid tidigare gått med på en uppgörelse och har tillsammans betalat ut 164 miljoner dollar tillsammans med ett löfte om att inte samarbeta vad gäller prissättning på e-böcker.

Det amerikanska justitiedepartementet (DOJ) anklagar Apple för att ha varit inblandat i bokförlagens priskartell i ett försök att konkurrera med e-handelsjätten Amazon. När Amazon började sälja e-böcker för Kindle 2007 sattes priset i de flesta fall till 9,99 dollar. 2009 har Amazon 90 procent av marknaden för e-böcker.

Anklagelserna mot Apple hävdar att företaget tillsammans med de fem bokförlagen försökte driva upp priserna på e-böcker för att gagna förlagen och samtidigt skada Amazons vinstmarginaler.

– Det råder ingen som helst tvekan att bokförlagen ville höja priserna på e-böcker och att Apple konspirerade tillsammans med dem på det området, säger det amerikanska justitiedepartementets advokat, Lawrence Buterman, under sitt öppningsargument i går.

Apple hävdar dock att företaget är helt oskyldigt till anklagelserna och kallar dem bisarra. Ett ordval som även Tim Cook använde nyligen i en intervju med Allthingsd.

– Apple har väntat på den här dagen under en lång tid. Apple går till rättegång för det har inte gjort något fel, säger Apples juridiska representant, Orin Snyder, i sitt öppningsargument.

Enligt honom har det amerikanska justitiedepartementet fel i sina anklagelser, och säger att de baserad på konspirationer.

– Vad regeringen försöker göra är att dekonstruera en konspiration baserat på en marknadseffekt, säger Orin Snyder vidare.

Rättegången mot Apple är planerad att pågå i tre veckor framöver. Bland de personer som kommer att vittna finns Apples chef för internettjänster, Eddy Cue, som är den person varit inblandad i förhandlingarna med förlagen.

IDG News