I den här delen går vi igenom grundläggande bildbehandling med iPhoto för iPhone och med Adobe Photoshop Express. Efter det tipsar vi om några andra appar du kan använda för att göra lite mer konstnärliga saker. Anledningen till att vi har valt just de apparna är att de är bra och lättanvända, och för att ha ett betal- (iPhoto) och ett gratisexempel (Photoshop Express).

En digitalkamera har allt som oftast automatisk ljusmätning. Drömmen för ljusmätaren är att fånga en helt enfärgad bild som är 18 procent grå. Det låter kanske konstigt, men det är vad den strävar efter. Därför ställer ljusmätaren in inställningarna på kameran så att den slutgiltiga bilden ska komma så nära som möjligt denna idealbild på 18 procent grått. Det här är för att bilden inte ska bli för mörk eller för ljus, och heller inte ha för höga kontraster.


Ett gråkort används för att visa för kameran vilken temperatur det är på ljuset.

Det gör dock även att de flesta digitalbilder är ganska platta och karaktärslösa när de kommer direkt ur kameran. Därför har många kameror till exempel filmsimulatorer som ska efterlikna karaktären hos olika typer av analogfilm, eller lägen som ”mättade färger”, ”hög kontrast” och liknande för att ge bilden ett visst utseende.

Vi rekommenderar dock att du alltid försöker få bilden så neutral som möjligt och gör eventuell efterbehandling separat. Med en neutral bild har du kvar så mycket information som möjligt i bilden och kan därför göra fler kreativa val i efterhand.

Grundläggande bildbehandling

Vi skulle kunna dela in bildbehandling i två kategorier: den ena är att rädda och rätta till bilder, alltså att ljusa upp en för mörk bild, att räta upp en horisont eller att ta bort röda ögon. Den andra kategorin är den mer kreativa: att ge bilden en särskild känsla och/eller att betona något särskilt i bilden. Det finns en tredje kategori också, det som handlar om retuschering och att lägga till och dra ifrån element i bilden, men det tar vi inte upp här.

Rädda och rätta till
De fem grundläggande egenskaperna som styr utseendet på en bild är vitbalans, exponering, kontrast, färgmättnad och skärpa. Bemästra hur du justerar dessa parametrar och du har kommit en bra bit i bildbehandlandets ädla konst. Ett tips är även att göra ändringarna i ovan nämnda ordning för att du inte ska behöva göra om tidigare justeringar.

Utöver detta nämner vi även rotering och beskärning, samt småplock som röda ögon-reducering.

Vitbalans
Din kamera ser inte färger som vi gör. Människans ögon (och hjärna) är suveräna på att anpassa upplevelsen av färger efter färgtemperaturen på det omgivande ljuset. Ett stearinljus ger ett gulaktigt sken, men vi vet ändå att ett ägg är vitt även i detta ljus. Digitalkameror är också bra på detta, men ibland tar de miste och bilden blir för blå eller för gul. Då får du hjälpa till.


I iPhoto finns massor av förinställningar för vitbalans efter vilket ljus det är i bilden.

I iPhoto väljer du en bild och trycker sedan Ändra. Sedan väljer du verktygslådan nere till vänster och därefter paletten (i mitten i bottenmenyn). Som om inte det räckte väljer du nu kugghjulet till höger. Här får du en massa val beroende på vilket ljus det var när du tog bilden. Om du vill ställa in vitbalansen manuellt väljer du Anpassad. Nu får du upp ett litet sikte som du placerar på något som är så neutralt vitt som möjligt i bilden.


Drar du temperature-reglaget mot plus blir bilden gulare och upplevs som varmare.

I Photoshop Express hittar du alla inställningar under pennan nere till höger när du valt en bild. Väl där hittar du vitbalans under den andra ikonen från vänster, solen. Längst ner i menyn väljer du Tint/temperature. Svep med fingret upp och ner för att göra bilden ”varmare” (gulare) eller ”kallare” (blåare). Sveper du i sidled kan du ändra ”tint”, alltså nyans. Åt vänster mer grön och åt höger mer lila.


Drar du temperature-reglaget mot minus blir bilden i stället blåare och upplevs som kallare.

Exponering
Har bilden blivit ljusare eller mörkare än du tänkt dig? Ibland kan ljusmätaren i kameran luras av att det är mycket vitt eller svart i motivet. En bild på en vitklädd skidåkare i en skidbacke, till exempel, blir gärna för mörk. Det beror på att kameran exponerat sensorn med för lite ljus än nödvändigt. Då får du ljusa upp bilden i efterhand.

I iPhoto gör du det genom att klicka på verktygslådemenyns andra ikon från vänster: cirkeln med små trekanter ­(som antagligen ska föreställa bländar­lameller). Därefter trycker du på solen och drar i reglaget för att ljusa upp eller mörka ner.


Drar du upp exponeringen blir hela bilden ljusare. Akta så att du inte fräter ut högdagrarna!

I Photoshop Express väljer du samma ikon som tidigare (solen) och det första menyalternativet, Exposure. Svep upp eller ner för att göra bilden ljusare eller mörkare.

Observera att ljushet och exponering (brightness och exposure) inte fungerar på exakt samma sätt. Båda påverkar hur ljus bilden är men om du använder Brightness i iPhoto kan du även behöva använda de andra inställningarna (svartnivå och kontrast) för att få önskad effekt.


Ljusstyrka och kontrast sitter ihop i iPhoto, vilket kan vara lite förvirrande i början.