Du har säkert redan sett någon av deras två föreställningar, om inte i verkligheten så i alla fall på Youtube. Erik Rosales med sina långa dreads och Charlie Caper i tredelad kostym berättar med hjälp av sju iPad, kreativitet och en stor portion magi om Stockholms förträfflighet som stad att inve­stera och verka i, eller om industriföretaget Sandviks skärande avdelning ”Coromant”.

På Youtube har över tre miljoner sett presentationerna och akten har uppmärksammats på otaliga tekniksajter över världen. Nu har duon en ny akt på gång och lovar att ta hela konceptet ytterligare ett steg längre. Vi träffade dem för att se hur det ser ut bakom kulisserna.

Vad har ni på gång just nu?

– Den femte februari satte vi i gång med en ny föreställning till Cannes. Det känns som om vi tar konceptet bra många steg till. Så känns det hela tiden. Man får idéer och så tänker man ”hur fan gör man, vi har ingen aning”. Vi har tvingats lära oss 3d-modellera och kopplingsscheman, säger Erik Rosales.


Löda kretskort är något som Erik Rosales fått lära sig genom maker-kulturen.

Han rör sig ledigt mellan de grottliknande rummen rakt under en av Gamla stans turistgator, i den kombinerade kontorslokal och mekaniska verkstad han delar med ett antal andra kreativa personer. Vi går runt bland skrivbord överlastade med verktyg, sladdar, elektriska apparater i olika stadier av dekonstruktion, musikinstrument, datorutrustning och lådor och skåp med etiketter som vittnar om att vi bara ser toppen av teknik-isberget.

Här har Erik Rosales sin bas medan andra halvan av ”D1gits”, som han och Charlie Caper kallar sitt gemensamma projekt för digitala presentationer, för tillfället är i Tyskland och uppträder med en varieté i tre månader.

– Jag och Charlie har ganska olika bakgrund, men samma teknikfascination. Han är spelprogrammerare och har jobbat på olika gamingstudios, i London bland annat. Jag har hållit på mycket inom maker-kulturen. ”Jag vill göra det där, hur gör man?” och så sitter man och går en tutorial i hur man löder kretskort eller vad det nu är. Jag är helt självlärd.

Charlie har en mer klassisk magiker-inriktning?

– Absolut. Vi har båda streetperformance-bakgrund. Han har jobbat med det i 15 år, jag i sju. Mycket av det vi gör är sådant som ingen annan gjort. När man kör på gatan finns det ingen som tillrättavisar dig och man har ingen aning om hur det ska gå till, så man får ta reda på det själv och man har lärt sig att inte censurera sina tankar. Både Charlie och jag har liksom det fria tänket.


Kugghjulen är specialgjorda i teamets 3d-skrivare för presentationen om Sandvik.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Ålder: 31 år.
Bor: I Liljeholmen i Stockholm.
Familj: Sambon Josefin och sonen Vide.
Apple-användare sedan: 2002. Hade då Powerbook G4 800 MHz (OS X 10.1 Puma), iPod touch wheel 20 GB.

Ålder: 33 år.
Bor: I Stockholm.
Familj: Föräldrar och två bröder i Malmö samt en jättefin liten brorson. Är också kär.
Apple-användare sedan: 2007.