Redan förra året började Adobe erbjuda sina kunder en ny licensmodell för programsviten Creative Suite. Istället för traditionella programlicenser erbjöds kunder att prenumerera på programmen via molntjänsten Creative Cloud.

Genom att prenumerera på programmen betalar kunderna en löpande kostnad istället för en högre engångsinvestering vid köptillfället.

Adobe kommer nu att lägga ned den traditionella licensmodellen helt för Creative Suite och satsa helhjärtat på Creative Cloud.

I programsviten som bland annat innehåller Photoshop, Indesign och Illustrator kommer även programmen att döpas om från Photoshop CS till Photoshop CC, och så vidare. Programmen laddas dock ned och körs på din lokala dator precis som tidigare.

Så mycket kommer det att kosta

adobe creative cloud

För individer kommer en årsplan på Creative Cloud att kosta 566 kronor per månad för hela sviten. Vill du istället kunna avbryta prenumerationen när som helst kostar den 812 kronor per månad.

Behöver du inte hela programsviten kan du istället betala 229 kronor per program, exempelvis Photoshop.

Har du en tidigare programlicens för CS3 eller senare erbjuder Adobe en rabatt på hela programsviten där du betalar 320 kronor i månaden det första året. Äger du CS6 eller senare betalar du 229 kronor det första året för hela sviten.

Företag kan prenumerera på hela programsviten för 763 kronor per månad och användare. Företagskunder med tidigare CS-licenser får rabatt och betalar 418 kronor per användare och månad det första året.

Förutom tillgång till programmen erbjuder Adobe även 20 gigabyte molnutrymme för privatpersoner och 100 gigabyte för företagskunder på den nya molntjänsten.

Mer information om priser hittar du på Adobes webbplats.

Adobe kommer att fortsätta erbjuder support för Creative Suite 6 fram till nästa stora programuppdatering. Det kommer även gå att köpa CS6 med en traditionell programlicens tills vidare.