Airport (2000)

Efter lanseringen av Ibook G3 (”dasslocket”), i sig själv en av de mest nyskapande datorerna från Apple, passade Steve Jobs lite försynt på att surfa lite på nätet. Efter en stund började han gå omkring på scenen medan han laddade nya hemsidor, till publikens stora jubel. När han stannade och hörsammade att de flesta verkade ha märkt att det inte fanns några kablar tog han fram en rockring och – som en trollkarl som visar att tricket med den svävande människan fungerar – drog datorn genom den.

Snart WWDC: Här är 5 saker Apple behöver fixa i Mac OS 10.13


PowerMac G4 Cube (2000)

”Med stor sannolikhet den vackraste produkt vi någonsin skapat” – hela den här presentationen är ett praktexempel både på Steve Jobs estetiska smak och på vilken vikt han alltid lade vid den fysiska designen av en produkt. G4-kuben blev långt ifrån en försäljningssuccé – den kostade mer än den vanliga G4:an och hade betydligt färre expansionsmöjligheter – men i efterhand har den blivit ett samlarobjekt och det har den framför allt sin tidlösa (och ljudlösa) design att tacka för.

Lista: 5 nyheter vi hoppas få se i IOS 11

12-tums Powerbook (2003)

Med ett grepp som Jobs använde vid flera andra större presentationer valde han efter presentationen av nya 17-tums Powerbook G4 (”världens första 17-tums bärbara”) att visa upp vad de nya tillverkningsteknikerna för den datorn även kunde göra åt andra hållet – den minsta bärbara datorn med ”full kraft”. 12-tumsmodellen av Powerbook blev, precis som Powerbook Duo många år tidigare, väldigt populär och under de första åren med Intelchip innan Macbook Air gjorde entré saknades den av många.

Önskelista: 7 saker vi vill se i Apples Siri-högtalare​​​​​​​

Powermac G5 (2003)

Kanske en av Steve Jobs roligaste presentationer. Han skojade friskt med både sig själv och pressen. Bland annat fick han publiken att fnissa förtjust när han kommenterade den föregående veckans läcka av datorns specifikationer: ”Vi kallar det ’premature specification’”. När listan över alla nya häftiga tekniker som ingick i den nya processorn blev för lång och han kom fram till ”massive branch prediction logic” var det också många som drog på smilbanden när han kort och gott sa: ”Det vet jag inte vad det gör.”


Ipod shuffle (2005)

Ett av få exempel på en Apple-produkt som mer eller mindre gick ut på att gå börsanalytikerna till mötes och ta fram en ”modell för de stora massorna”. Men Apple valde så klart att göra det på sitt eget sätt med Ipod shuffle, som inte har någon skärm alls och bara spelar upp sin musik i slumpvis ordning eller per spellista. Shuffle var billig nog att bli populär, och den nya löpningstrenden och allmänna hälsovurmen gjorde också sitt för den lilla praktiska Ipodens framgångar.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning