Fredrik Timour arbetar med produktutveckling och digital reklam på företaget Neue.

– Det man skulle vilja i fram­tiden, det är ju att nätet blir så pass mycket snabbare att allt ligger i molnet. Även programvaror och operativsystem. Strunt samma vilken dator eller maskin man använder, bara man har en skärm, säger Fredrik Timour, som hela tiden strävar efter att nå dit så långt det är möjligt i dag.

200 gigabyte
– Jag tror jag testat det mesta i molnväg, senast Adobes Creative Cloud, men när jag fyllde den kvot jag hade där på 20 GB så blev det ändå så att jag gick tillbaka till Dropbox.

I sin Dropbox har Fredrik just nu 90 gigabyte filer men har köpt 200.

– Det märks att Dropbox hållit på några år, fått mycket feedback och löst massor av problem. iCloud är tyvärr sämre rent filhanteringsmässigt, tycker Fredrik, som uppskattar att Dropbox lyckats så bra med att flytta ut den struktur och det sättet han önskar organisera sitt arbete på i molnet.


3d-rendering passar utmärkt för molnet, menar Fredrik Timour, som kan ta på sig stora och avancerade projekt.

Fredrik, som har medarbetare utspridda i hela världen, öppnar en katalog med ett pågående projekt där en kille i Frankrike precis sparat ner en pdf som Fredrik ska titta igenom.

– Vi jobbar i samma mapp, vi slipper mejla fram och tillbaka, du vet när man glömmer att bifoga filen och så vidare, det här är enklare.

Nackdelen då? Om någon råkar radera en fil, då är den ju borta, vilket har hänt. Men då har Dropbox en extrafunktion som heter Packrat som gör att du kan gå tillbaka i historiken, och då är det problemet ur världen. Vill man vara på den säkra sidan kan man ju alltid göra en backup på sin egen hårddisk, men då blir man ju kvar i det ”gamla”, att vara beroende av fysiska lagringsapparater i sitt eget rum.

Molnbaserad rendering
Fredrik och hans medarbetares sätt att arbeta visar hur de använder molnet. Dropbox är alltså en metod att flytta ut hårddiskarna och göra dem tillgängliga för alla inblandade utan att behöva köpa en server. Inte så revolutionerande i dag.

Annat är det med ”Rebus Farm” som är en molnbaserad renderingstjänst. Det finns som plugin till de flesta 3d-program, som Cinema 4D, som Fredrik arbetar i ,men även till gratisprogrammet Blender. Det är en tjänst som kan rendera dina projekt, något som kräver mycket av en dator i dag och som kan ta lång tid. Det här är dock något som inte är gratis.

– Jag säger var jag vill spara ner mitt projekt någonstans, skickar upp projektet i molnet och sätter en budget för vad det får kosta, beroende på hur snabbt jag vill att projektet ska renderas och hur omfattande det är, säger Fredrik och visar ett exempel.

– 3d är utmärkt för molnet, med förhållandevis små ursprungsfiler. När en ruta, frame, är renderad kan den laddas ner direkt, så även om projektet i slutänden blir väldigt stort kan det tankas ner under renderingens gång.


Med ett plugin direkt i 3d-programmet går det att beställa rendering i molnet.

Nya möjligheter
Det här har öppnat för helt nya möjligheter för Fredrik, som behärskar 3d-programmen så bra. Han behöver inte investera i superdatorer och han kan ta på sig stora och avancerade projekt med kort deadline och ändå hinna klart i tid.

– Det blir sjuka tidsbesparingar, man kan vinna en vecka i arbetstid, givetvis kostar det, men jag behöver ju inte låta min egen dator stå och rendera och kan i stället börja på nästa projekt, menar Fredrik som kallar det för att få tillgång till en egen ”renderingsfarm”, vilket helt ändrat hans arbetssätt.

Förutom Dropbox och ”Rebus Farm” använder Fredrik förstås iCloud till att synkronisera sina mejl, kontakter och anteckningar och han har givetvis kopplat ihop sin dator hemma med den på kontoret med funktionen Tillbaka till min Mac. I dag känns det så självklart att man knappt tänker på att det sker i molnet.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning