Därför slår podcasten nu

Den kommersiella radion sitter programledarna mest och tjatar om vilken kanal du lyssnar på, som om du inte själv visste det. På Twitter gör folk allt för att formulera sig klurigt på endast 140 tecken.

I tv avlöser reklampauserna varandra var tionde minut och på Youtube vill folk helst byta till nästa klipp om det inte hänt något spektakulärt på tre sekunder. Fristaden för långa samtal och diskussioner har i stället kommit att bli podcasten. Till en början var det ett verktyg för medieföretag för att slänga ut extramaterial de inte fick plats med i de vanliga programmen och så småningom ett sätt att samla redan sända program.


Publiken samlas för att lyssna live och se på när Adam Alsing, Daniel Breitholz och Carin Da Silva spelar in ett avsnitt av sin populära podcast Adam & Kompani.

Nu blir det allt vanligare att det skapas helt egna kanaler och program, en hel del från redan etablerade mediepersonligheter som Fredrik & Filip och Adam Alsing men också en uppsjö av spännande och intressanta program från vardagsrummet. När tv:n gjorde sitt intåg på femtiotalet trodde många att radion skulle dö. Det gjorde den inte och nu lever tekniken upp mer än någonsin, fast på nätet.

Podcasten har blivit vår moderna tids radioapparat. Här får du tips på vad du kan lyssna på, men också hur du gör för att själv bli en del av detta spännande, växande fenomen.


Adam Alsings dator med ett externt usb-ljudkort som är hjärtat i deras podcast.


Tre mikrofoner/xlr-sladdar som kopplas till ljudkortet och rätt in i Garageband. Inte mer komplicerat än så.

Inspelning live
Att podcasten tagit ett steg framåt och blivit ett etablerat format råder det ingen tvekan om längre. Filip & Fredrik lät i fjol spela in sin 100:e podcast i den anrika Berwaldhallen. De människor som fram till dess inte tagit podcastens genomslagskraft och popularitet på allvar höjde naturligtvis på ögonbrynen. Numera har Filip & Fredrik fått allt mer konkurrens. Adam Alsing, Daniel Breitholz och Carin Da Silva ville förstås inte vara sämre och lät därför spela in ett av sina podcastavsnitt från en ännu större lokal, Friends Arena.


Lokalen, Friends Arena, kanske är lite i största laget men så är ju också podcast ett växande fenomen.

En het diskussion på nätet uppstod om huruvida de verkligen skulle kunna fylla en arena som under konserter rymmer upp till 65 000 personer, så för att inte göra någon besviken valde de att gå den säkra vägen. De släppte bara 100 exklusiva biljetter och lät placera ut stolar mitt i den stora, tomma arenan. Vi begav oss dit för att prata podcast.

”Som att gå på konsert”
Redan utanför möter vi Daniel Carlsson från Katrineholm och Felix Norén från Falun, som inte alls tycker det är konstigt att resa så långt för att uppleva en podcastinspelning.

– Det är skönt att lyssna på podcaster, det är ett härligt flow i det, säger Felix och berättar att han lyssnar på flera olika podcaster utifrån vilken sinnesstämning han är i.

– Jag lyssnar alltid när jag ska sova, säger Daniel Carlsson. Det brukar ta ungefär tio minuter, sen somnar jag. Nästa kväll fortsätter jag att lyssna, det är en bra sömnmedicin.


Det är populärare än någonsin att titta på podcasts, som sänder utan bild.

Både Felix och Daniel ser verkligen fram emot att få vara med när Adam & Kompani spelar in ett avsnitt inför publik.

– Det blir häftigt att lyssna live, som att gå på en konsert, säger Felix. Jag skulle utan problem kunna betala för att vara publik, man rycks med på ett helt annat sätt och om man lyssnar hemma kanske man flinar åt ett skämt men när man lyssnar live, då skrattar man tillsammans.


– Självklart ska jag lyssna igen när jag kommer hem. De säger att de aldrig klipper något i sina poddar så nu är det upp till bevis, fortsätter Felix.


De har kul på scen, vilket smittar av sig på publiken och det uppstår en gemytlig stämning.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning