I april 2011 lämnade en grupp föräldrar in en stämning mot Apple på grund av företagets app store. Enligt stämningen kunde barn göra köp inuti vissa appar utan föräldrarnas vetskap, något som i vissa fall ledde till skyhöga räknar för föräldrarna.

Apple gick i går med på en uppgörelse som går ut på att de flesta som drabbats av mindre köp får presentkort på iTunes för fem dollar eller det belopp som gjorts anspråk på. De som drabbats av köp över 30 dollar kan ansöka om en full återbetalning i kontanter.

Enligt stämningen hade vissa föräldrar drabbats av räkningar på över 300 dollar då deras barn hade gjort köp inuti apparna. Barnen ska enligt stämningen vara ovetandes om att deras inköp handlade om riktiga pengar, står det i domstolshandlingarna. Apple har sedan dess fixat problemet och införde krav på lösenord för köp som görs inuti appar i iOS 4.3.

Många appar som finns på App store är gratis att ladda ned, men för att spela vissa nivåer måste man betala inuti appen.

Gårdagens uppgörelse måste fortfarande godkännas av en domare. Godkänns den kan ersättning till drabbade betalas ut senare i år eller i början av nästa år, skriver Gigaom.

Apple har inte kommenterat gårdagens uppgörelse.