Även om vi inte ser dem är luften full av otrevliga partiklar. De flesta rensar du bort när du rullar fram din Electrolux. Fast många av dem letar sig tyvärr in i din dator. Portar, utrymmet mellan tangenterna och andra skrymslen är ingångar dammet på något märkligt sätt letar sig in i.

Det här är inte så bra. Efter ett tag har nämligen en hel del skräp samlats inne i din maskin. Har du otur kan det vara början till slutet för din gamla trotjänare. I alla fall om du inte hjälper den genom att hålla rent.

För det är faktiskt så att din dator kan överleva väldigt mycket längre om du håller den fräsch även på insidan. Det som annars kan hända är att damm bland komponenterna stoppar luftflödet. Alltså forslas inte varmluft bort lika snabbt som datorn önskar. Det här gör att komponenterna utsätts för högre värme än de borde.

Fläkten kompenserar och slits
Din dator kommer att försöka kompensera för den ökade värmen genom att snabba upp fläktarna. Det sliter dem hårdare och gör att energibehovet ökar. Dessutom får du lyssna på något som mest påminner om en liten jetmotor.

Men i värsta fall kan det dessutom bli så illa att fläktarna inte orkar kyla maskinen. Om du kör långpass med Diablo 3 och dammet hindrar datorn från att trycka ut varmluften snabbt nog kan processorn ge upp och stänga av maskinen. Det gör den för att skydda din Mac från härdsmälta och permanent skada.

Det viktigaste är alltså att du håller fläktarna och utblåsen rena och fina. Det är ett absolut måste om du vill att Macen ska må bra. Lyckligtvis är det här ganska enkelt gjort om du bara vet hur du öppnar maskinen. I våra guider visar vi hur det kan gå till. Notera bara att det skiljer sig mellan modeller.

När du har maskinen öppen kan du torka av kanter och andra ytor. Men peta aldrig, aldrig, aldrig på de små komponenterna. Det är oerhört lätt hänt att någonting går sönder. Det kan bli väldigt dyrt. Stora metallplattor är däremot säker mark.

Varning för dammsugaren
Det är också viktigt att du använder rengöringsprylar som är avsedda för elektronisk utrustning. Ångar du på med den vanliga dammsugaren över din öppnade Mac eller spolar den i vatten kommer det garanterat att sluta i tårar. Men även disktrasor eller tygbitar är en dålig idé.

För att rensa bort damm är komprimerad luft på burk bästa alternativet. Det ger ett bra tryck och är harmlöst. Det finns också speciella tops och rengöringsdukar för att komma åt smuts som gömmer sig. Du kan till exempel hitta dem här: .

Glöm heller inte att statisk elektricitet kan förstöra komponenter i din dator. Det är inte jättevanligt, men kan absolut hända. Därför bör du inte försöka utföra några upprensningar sittande på en ryamatta iklädd fleecetröja medan du klappar katten.

Innan du börjar är det dessutom en god idé att kontrollera att du har nödvändiga verktyg på plats. Apple använder alla möjliga varianter av skruvar för att hålla amatörer borta från insidan.

Verktygen är många
Det finns lyckligtvis mängder med företag som säljer passande verktyg. Ett exempel är Jula. De erbjuder ett kit som kommer att ge dig mycket av det du behöver. Priset är facila 99 kronor. Du hittar det här . Konkurrerande kedjor kan garanterat ge dig en snarlik låda.

I vanlig ordning är en varning på sin plats. Om du är det minsta osäker ska du inte öppna din helt nya Macbook Pro. Råkar du komma åt fel komponenter kan det bli en kostsam affär. Lämna i så fall hellre in den till någon certifierad Applehandlare.