Cubase heter ett musikprogram för datorer som ges ut av tyska Steinberg och har funnits sedan 1989. Då funkade det enbart på Atari ST. Nu har företaget släppt en version till iPad som de kallar Cubasis, men som hämtar många drag från samtida versioner av Cubase till Mac och Windows i nedbantad version. Du som använt de senare versionerna av programmet kommer att känna igen både upplägget och den del grafik i form av knappar, reglage och liknande.


Gränssnittet är snyggt och välordnat med relativt stora och tydliga knappar och menyer. Ibland kan det dock bli lite fullt på skärmen. 


Cubasis är ett komplett musikprogram där du skapar musik genom att kombinera ljud från olika instrument i separata spår. Du kan spela in ljud själv, exempelvis sång och riktiga instrument, eller så kan du använda något av de inbyggda midi-instrumenten i appen och spela med ett externt keyboard eller på skärmen. För trumset och liknande kan du spela med virtuella pads, men det kan du faktiskt göra även när du spelar tonskapande instrument och då är padsen förbestämda ackord.

Du kan spela in live eller måla dit noter för hand. Du kan ta bort, ändra och lägga till i efterhand. Du kan kopiera, kvantisera och allt annat som hör en bra sequencer till. När du skapat ditt alster kan du jobba vidare på det i "stora" Cubase i datorn vilket gör Cubasis till ett perfekt skissprogram för musikern på språng.


Du kan antingen spela med ett virtuellt piano, eller spela förbestämda ackord med pads.

Cubasis kostar en slant och det är synd. Det är en bra app men vi rekommenderar dig som testar den här sortens musikskapande att kolla in någon av de billigare apparna med nästan samma funktionalitet. Dessutom verkar Cubasis ha några små barnsjukdomar som vi tycker inte hör hemma i den här prisnivån. Men totalt sett är det här en riktigt seriös app för musikskaparen och särskilt de som jobbat i Cubase tidigare.

Fakta om Cubasis
Pris: 379 kr
Version:1.1
Plattform: iPad
Länk:
Betyg