Kanske är du redan en mästare på iOS. Eller så räknar du dig snarare som nybörjare. Oavsett vilket är vi säkra på att du kommer hitta åtminstone något du har nytta av bland de tips och tricks vi presenterar här nedan.

Ordets makt

Din iPhone eller iPad kan läsa för dig
Aktivera Tala markering för att få din iOS-enhet att läsa upp markerad text. Starta Inställningar, gå till Allmänt -> Hjälpmedel -> Tala markering och aktivera.

Gå sedan till valfri app där du kan markera text. Mail, Safari och Anteckningar är några av möjligheterna. Markera en bit text så ser du ett nytt alternativ, Tala. Tryck på den så börjar enheten läsa upp texten.

Till skillnad från Siri har den här funktionen stöd för svenska och är riktigt bra på att läsa upp svensk text.

Aktivera emojitangentbordet
Du kanske har sett de här symbolerna i mejl, iMessages eller tweets och undrat hur tusan folk skriver ut dem. Kanske har du felaktigt trott att du måste köpa en tredjepartsapp som ger tillgång till de här speciella symbolerna.

Det behöver du inte.

Apple behandlar de här symbolerna, som kallas emoji (från japanskan), som ett separat internationellt tangentbord. Starta Inställningar och gå till Allmänt -> Internationellt -> Tangentbord. Klicka på Lägg till nytt tangentbord och välj Emoji-symboler från listan.

Öppna en app där du kan skriva text och tryck på den lilla globikonen bredvid mellanslag tills du kommer från till emojitangentbordet, det går inte att missa. Klicka på valfri ikon för att klistra in den. Det finns flera flikar för olika slags symboler, och varje flik har flera sidor du kan bläddra mellan. Tänk på att om du skickar dem som ett sms kommer de oftast inte visas korrekt om inte mottagaren har en iPhone.

Uppläst emoji
För lite extra skoj, skriv in ett gäng emoji-symboler, markera allt och tryck på Tala. Då får du höra namnen på symbolerna, som ibland är ganska lustiga. Att Apple har bemödat sig med att lägga till svenska namn ger bonuspoäng för företaget.