Kanadensiska Research in Motion var under flera år kung på företagsmarknaden för smarta mobiler, men sedan iPhone började få stöd för seriösa företagsfunktioner och Android likaså, har företagets marknadsandel krympt till nästan ingenting och allt hopp har stått till utvecklingen av ett helt nytt system kallat Blackberry 10.

Utvecklingen har huvudsakligen gjorts genom förvärvet av svenska The Astonishing Tribe i Malmö, och under onsdagen var det till slut premiär. Två telefoner presenterades, Z10 och Q10. Den föregående har en 4,2 tum stor pekskärm och saknar tangentbord, medan den andra har det klassiska Blackberry-tangentbordet och en mindre pekskärm.

Det nya är så klart systemet, som av de många recensioner som redan har börjat dyka upp att döma är ett mastodontkliv i rätt riktning för att ta upp kampen med iPhone och Android – men frågan både gamla Blackberryfantaster och börsanalytiker ställer sig är så klart om det räcker. Finns det någon orsak för de miljontals användare som redan har bytt att nu byta tillbaka?

Walt Mossberg på Wall Street Journal tror att företaget har en chans, om det lyckas få med utvecklarna på tåget. Han upplevde att det virtuella tangentbordet i Z10 var bättre än i både iOS och Android.

Cnets recensent ser ett snyggt och modernt system som gör allt du kan begära, men ingenting som står ut och skulle kunna få nöjda iPhone- och Androidanvändare att byta. Techcrunchs Darrell Etherington har ungefär samma uppfattning.