Den senaste veckan har vissa kunder hos Telenor märkt att det står ”lte” vid täckningsmätaren på deras iPad eller iPhone av senaste generationen, bland annat i centrala Malmö. Telenor bekräftar nu att detta beror på tester av lte på frekvensen 1 800 MHz.

– Vi testar 4g på 1 800 megahertz, men det är bara ett test på ett mycket begränsat antal platser i landet, säger Alexandra Carlsson på Telenors presstjänst.

Telenor vill i dagsläget inte svara på när, eller ens om, denna tjänst blir tillgänglig för alla kunder på 1 800 MHz.

– Vi testar för att vara förberedda om vi behöver kapaciteten i framtiden.

Men lte på just 1 800 MHz handlar om mer än bara kapacitet för användare av senaste generationerna av iPhone och iPad. Problemet är att Apples enheter inte stöder de frekvenser som används för lte i Sverige. Men från och med årsskiftet har det funnits en öppning för Telia, Telenor och Tele2 att även använda bandet 1 800 MHz för lte i Sverige. Detta är en frekvens som iPhone 5 och iPad kan prata lte med.

Eftersom att Telenor och Tele2 delar på licensen för 4g i Sverige genom ett gemensamt bolag gäller dessa tester även Tele2, och om det blir kommersiell lansering kommer det ske hos båda operatörerna samtidigt, säger Per Danielsson på Tele2.

Nicholas Rundbom, pressansvarig för mobilitetstjänster hos Telia, kan i dagsläget inte bekräfta att lte kommer börja fungera fullt ut med dagens modeller av iPhone och iPad.

– Vi kan bygga på det här frekvensbandet men vi har i dagsläget inte någon konkret tidsplan för det. Men även om vi bygger på det här frekvensbandet handlar det om att förbättra täckningen på vissa orter. Vi vill inte säga att plötsligt kommer lte fungera med iPad för det skulle sätta helt fel förväntningar hos kunderna, säger Nicholas Rundbom.

Han säger också att för att lte ska börja fungera med iPad och iPhone i Sverige krävs en uppdatering från Apple.

Om du har köpt din iPad i Europa ska det vara en modell som klarar dessa frekvenser men de som säljs i USA använder andra frekvenser för lte. Du kan dubbelkolla att du kör rätt modell på baksidan av din enhet, i liten text står det ”Model A1429” för rätt modell av iPhone 5, ”Model A1460” för fjärde generationens iPad och ”Model A1455” för iPad mini. Trejde generationens iPad klarar bara lte på 700 och 2 100 MHz så det kommer inte fungera i Sverige.

Uppdatering: Tillägg med uttalande från Telia.