Gitarren – tung att släpa på
Tiden då någon satt vid lägerelden ute i skogen och lirade gitarr är snart ett minne blott. Gitarren har blivit ersatt av små bärbara högtalarsystem som folk dockar sina iPhones i. Utbyggnaden av 3G-nätet gör att Spotify börjar nå varje fjälltopp och potentiell brasa. I dag kan du till och med spela piano vid lägerelden eftersom det finns en uppsjö av appar för detta. Till och med flygel eller basfiol. Du behöver förresten inte ens göra upp eld, utan bara tända din app-brasa. Adjö gitarr, vila i frid.

Den vilsna människan
Det är bara gammelfarfar som bemödar sig om att med ord förklara hur du hittar till honom. Alla andra använder hellre gps-navigation. Du möter inte längre någon som frågar efter vägen. Skulle en bil stanna till vid dig och veva ner rutan blir du i stället rädd och rätt säker på att du ska bli rånad (om nu inte deras gps gått sönder). Tekniken och de digitala kartorna blir bara bättre och bättre. Och även om du skulle gå vilse kan du vara säker på att någon övervakningskamera ändå ser dig.

Urmakaren – får omskolas
Ursäkta var är klockan? På armen? Nej inte längre, den finns i telefonen. Urmakare är ett utrotningshotat släkte. När armbandsklockan en gång lanserades trodde vi att vi aldrig mer skulle behöva gräva i våra fickor för att kolla tiden. Men det är ändå så vi gör i dag. Vi gräver efter vår telefon, och då inte för att ringa ”Fröken Ur” utan för att se vilken tid det står på vår display. På armen bär vi i stället våra festivalband, än så länge. Hej då, moraklockan.

Den akuta ensamheten
När du sitter på en restaurang med en kompis och denne reser sig för att gå på toaletten, då är du inte längre ensam. Du tar direkt tag i din iPhone och släcker din sociala törst med Twitter och Facebook. Du behöver inte längre känna dig utelämnad vare sig du väntar på bussen eller grund av intim klåda hamnat i väntrummet på vårdcentralen. Det finns alltid någon i cyberspace och även om du skulle känna dig ensam så är det knappast någon som tror att du är det när du petar på din telefon.

5 år på Konstfack – dåtiden
60 månaders utbildning på Konstfack riskerar att utrotas av 18 filter i Instagram. I alla tider har konstnärer kämpat med sina oljemålningar och blivit kladdiga om fingrarna men nu kan de trycka på en knapp i Photoshop och vips är bilden en blyertsskiss eller en akvarell. Med en iPhone kan du skapa konstverk utan att ta studielån eller hyra ett galleri. Du knäpper ett kort, drar snabbt på ett filter och publicerar direkt. Redan efter någon minut är det någon snäll kompis som ger dig tummen upp.

Monstermytomanen – adjö
Det fanns en tid då människor kunde ljuga hejvilt och komma undan med det. Det går inte längre. Så fort osäkerhet dyker upp kring en fråga är det bara att ta fram telefonen och googla fram det rätta svaret. Längden på giraffens hals eller på en flaggstång kan detaljstuderas in i minsta millimeter. Alla som höftar ligger risigt till. Det finns förstås ingen garanti för att allt stämmer på Wikipedia, men en sak är säker, det kan få tyst på besserwissern som tror att hen kan allting i hela världen.

Papperslappen – varför?
Morgondagens arkeologer kommer inte att hitta små lappar där det står kött, fisk, mjölk och strösocker som ligger kvar och skräpar i kundkorgarna på Konsum. Inköpslistan i sin analoga form är snart helt utrotad. Postit-lappar används i stället som konstverk i kontorsfönster. Det är också allt mer sällan du behöver leta efter en penna eftersom du knappar in saker direkt i din telefon. Förresten behöver du ju bara säga åt Siri att ”make a note” så grejar hon det åt dig.

Kreditkortet – elimineras
Passa på att stå i baren och vifta skrytsamt med ditt guldkort så länge du kan. Visakort, American Express och Mastercard är liksom pandabjörnarna av en utrotnings­hotad art. Det dyker upp allt fler betalsystem för mobilen och då behövs snart inte plastkortet. Politiker som fuskat har ingenting att klippa sönder på presskonferensen. Hela plånboken kanske försvinner, för snart finns ingenting kvar att lägga i den. Inte ens fotot på din partner eftersom det är bakgrundsbild i din telefon.