Rykten om att Apple planerat att släppa en billigare iPhonemodell har cirkulerat sedan flera år tillbaka. Nu rapporterar Wall Street Journal att Apple på allvar överväger att släppa en budgetversion av företagets flaggskepp för att möta konkurrensen från Android.

Enligt källor som talat med Wall Street Journal har Apple testat att bygga billigare modeller av iPhone ända sedan 2009. Nu kan det enligt källorna vara dags då iPhone tappar andelar i snabbt takt till framförallt Samsung och Androidbaserade telefoner.

En möjlighet som övervägs av Apple enligt Wall Street Journals källor är att använda samma form som nuvarande modeller men byggd med andra material. En möjlighet är att använda polykarbonatplats istället för aluminium som används i iPhone 5.

Andra delar av telefonen kan behållas eller återanvändas från tidigare modeller. Enligt källorna är inget spikat och Apple kan fortfarande välja att lägga ned planerna.

I förra veckan hävdade analytikern Brian White att Apple troligtvis kommer att släppa tre nya iPhonemodeller i olika storlekar, däribland en iPhone mini.

Enligt Gene Munster på analysföretaget Piper Jaffray skulle en billigare modell av iPhone inte påverka Apples vinstmarginaler betydligt. En billigare modell skulle enligt honom kunna nå ut till konsumenter som normalt inte överväger att köpa en iPhone på grund av det höga priset, skriver Wall Street Journal.