1. Transportkontrollen
Spela upp, pausa, stoppa och spela in. Transportknapparna är navet när du jobbar i Audacity. De finns även tillgängliga via tangentbordet. Mellanslag startar och stannar uppspelning. R aktiverar inspelning och P pausar.

2. Utvolymen
Flera olika reglage höjer eller sänker ljudstyrkan. Ett sitter ovanför transportkontrollen. Till vänster ser du en mikrofonikon och ännu ett reglage. Det styr volymen när du spelar in från en extern ljudkälla, alltså inte bara med mikrofon.

3. Redigeringsverktyg
Här markerar du delar av det ljudspår du vill redigera, zoomar in eller ut i ljudinnehållet och förflyttar det i tid. Du kan även rita om i vågformer för hand. Gör inte det om du inte är mycket van vid ljudbearbetning.

4. Toppmenyn
Det döljer sig en mängd funktioner i den horisontella toppnavigationen. Här hittar du effekter som efterklang, eko, kompression, filtrering och mycket mer. Det är även här genvägar, kortkommandon och liknande finns.

5. Volymmätare
Här ser du hur starka volymerna är i dina ljudspår i realtid. Naturligtvis är en av den virtuella mätarbryggans huvudfunktioner att du kan kontrollera att inte signalen är så stark att det uppstår oönskad distorsion.

6. Arkivmenyn
Du sparar, öppnar, importerar och exporterar filer under Arkiv, precis som i alla andra program på Macen. Det går även att komprimera filerna så att de tar mindre plats när du sparar dem. Men använd det bara i undantagsfall.

7. Uppspelningsmarkör
Det vertikala gröna strecket visar exakt var i ljudspåret uppspelningen sker. Markören rör sig från vänster till höger när du trycker på uppspelningsknappen i transportkontrollen. Du kan även flytta markören med musen till den plats i spåret där du vill lyssna.

8. In- och utgångar
Under redigeringsknapparna finns en rad rullgardinsmenyer. Där kan du ange om du vill använda Macens egna in- och utgångar för att spela in och upp ljud. Om du har ett externt ljudkort anger du det här och ställer in vilken drivrutin du vill använda.

9. Mer redigering
Med de här knapparna utför du manövrar som du troligtvis känner igen från andra Mac-program, exempelvis grafiska applikationer. Du kan klippa ut delar av ljudspår, kopiera, klistra in, applicera tystnad och så vidare.

10. Tidsaxel
Anger i minuter och sekunder hur lång din inspelning är. En finess är att tidsangivelsen hänger med zoomverktyget ned till tusendelar av en sekund. Visar också ditt ljudspår i delar av timmar om du zoomar ut på ett långt ljudspår, exempelvis en podcast.

11. Ljudspår
I Audacity visas inspelat eller importerat ljud som en vågform där volymstyrkan (amplituden) anger tjockleken, i brist på bättre ord, i själva grafiken. Med hjälp av vågformsgrafiken kan du till exempel avgöra var du ska klippa i ett ljudspår eller var spåret tar slut.

12. Ljudupplösning
Vi rekommenderar att du alltid redigerar och bearbetar i upplösningen 44  100 Hz, dvs cd-kvalitet. Vill du använda ljud på webben eller minska filstorleken och därmed ljudkvaliteten kan du sänka upplösningen i för­inställda steg ned till 8 000 Hz.

13. Tidsindikatorer
I huvudfönstrets nedre del finns fler tidsindikatorer förutom tidsaxeln. De används främst för att hålla koll på längden på markeringar och delar av ljud. Audacity har flera finesser för att jobba med flera delar i samma ljudspår eller flera samtidiga ljudspår.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning

Fakta

Du kan inte spara ljudfiler som mp3 i programmet. En lösning är att exportera en ljudfil i aiff- eller wav-format, öppna den i iTunes, gå till den horisontella toppmenyn och välja Skapa Mp3-version. Men du kan också göra så här: Gå till och ladda hem tilläggs­filen LameLib. Packa upp filen (dubbelklicka). Lägg LameLib i samma mapp som Audacity. När du sedan sparar ljud i mp3-format frågar programmet efter tilläggsfilen LameLib. Leta upp filen och tryck Open. Audacity frågar bara efter LameLib en gång. Därefter kan du exportera mp3-filer direkt inifrån programmet.

LÄS MER Audacity har en utmärkt wiki med
tips & tricks och mycket annat. wiki.audacityteam.org

Tillverkare: The Audacity Team
Funktion: Ljudinspelning och redigering
Version: 2.0.2
Pris: Gratis
Info: