Svårslagen allroundlur
Nocs NS600 Crush Nocs har på ganska kort tid byggt upp ett bra rykte i branschen. Främst tillverkar man hörlurar, men man har även en Airplay-utrustad högtalare som vi tidigare gett gott betyg.

NS600 ser ut ungefär som vi är vana från Nocs – en rund metallbaksida och ett ganska anonymt utseende överlag. Lurarna går att sätta in ganska djupt i örat och sitter därför bra, men under längre sittningar gäller det att man valt rätt gummiflänsar, annars kan det bli lite ömt i innerörat.

Sladden är förstärkt med kevlar, till skillnad från tidigare modeller, antagligen för att öka slitstyrkan. Om det beror på förstärkningen eller inte är svårt att säga, men NS600 har inte samma tendens att korva sig som traditionella tunna sladdar i gummi.

Ljudet på telefonsamtal är riktigt bra med NS600, nästan lika bra som med Jays. Sladden är en enkel design med tre knappar där alla ser likadana ut men när man väl vant sig vid vilken som gör vad, är det inget problem att manövrera fjärren.

Musiken är dock det som gör NS600 till testets vinnare. Det är svårt att hitta en lämplig referens för detta är nog några av de bästa in-ear-lurar som finns på marknaden idag. Det är inte fråga om ett neutralt, rent ljud – tvärtom. Nocs har här velat skapa en lur med nerv och attityd och det har man lyckats med.

NS600 har en rapp, tung bas som aldrig blir grötig. Det övre registret är väl utsträckt på ett sätt som till exempel Harman Kardon och Jays inte klarar av. Det är roligt att höra nya detaljer i musiken som man annars missat och enstaka instrument lyfts fram till förgrunden på ett mycket bra sätt. Det finns enstaka musikgenrer eller låtar där andra lurar, oftast Soul, låter en aning bättre eller åtminstone mer passande, men Nocs gör aldrig bort sig. Och där de låter bäst, saknar de helt konkurrens.

Slutsats
Nocs NS600 är visserligen dyra, men de låter väldigt, väldigt bra. Betyget kan inte bli annat än en femma och vi har en testvinnare.

Nocs NS600 Crush

Mer info:
Pris: 1 190 kr
Extragrejer: Förvaringsask, utbytbara silikonflänsar

  • Hög byggkvalitet
  • Mycket bra ljud överlag
  • Bra mikrofon

  • Dålig fjärr
  • Viss öronproppskänsla under lång användning
  • Högt pris

Betyg:

Fakta

Hörlurarna testades med ett brett urval musik, däribland John Coltrane, Iron Maiden och Snoop Dogg, samtliga spår i okomprimerat, cd-upplöst format, uppspelade på en iPod classic respektive iPod classic med Griffin line-adapter och en PA2V2 hörlursförstärkare. Mikrofonerna testades genom att ringa från en iPhone 4S inomhus respektive utomhus, till en fast telefon. Lurarnas passform och komfort är ett genomsnittsbetyg från tre olika testpersoner. Prisuppgifterna är genomsnittspriset, från prisjakt.se.