6. Döda klonerna
1994 började Apple licensiera Mac OS till en handfull datortillverkare som betalade 80 dollar per maskin till Apple för att få sälja maskinerna med Macens operativsystem. Under åren därefter blev det tydligt att detta inte var en särskilt bra idé. Klontillverkarna gjorde relativt billiga datorer som tärde på Apples mer lukrativa produktlinjer och klonerna hade inte heller den positiva inverkan på Macens marknadsandel som man hade hoppats.

Så när Steve Jobs kom tillbaka till Apple visste han att klonlicenserna måste bort. Han valde att inte låta någon klontillverkare licensiera Mac OS 8 när den nya systemversionen lanserades 1997, och fick på så sätt effektivt slut på programmet. En enda tillverkare, Umax, lyckades få en licens på Mac OS 8, men bara fram till 1998.

Jobs trodde starkt på att kontrollera hela användarupplevelsen från hårdvara till mjukvara och det kunde enbart göras genom att Apple tillverkade både maskinerna och systemet. Klonerna hade urvattnat Macintosh varumärke och om de hade funnits kvar hade Apple inte kunnat bli så bra på hemlighetsmakeri, begär och nya produktlanseringar som företaget i dag är känt för.

7. Lita på Jonathan Ive
När Jobs återvände till Apple 1996 var Jonathan Ive redan chef för företagets designgrupp. Han hade funderat på att säga upp sig när en presentation inför hela företaget av den nytillträdde Jobs fick honom att stanna kvar.

Först letade Jobs utanför Apple efter en ny designchef men ganska snart blev han och Ive vänner och fann att de båda delade grundläggande delar av sina designfilosofier.

Som en del i denna nya vänskap valde Jobs att lita på den annars förhållandevis orutinerade designern istället för att nyanställa. Paret, tillsammans med övriga medlemmar i industridesigngruppen, kom att snart börja ta fram en serie nya produkter som än idag tillhör de mest kända som skapats för konsumentmarknaden.

Benj Edwards, Macworld US. Översättning: Anders Lundberg.

Sida 3 / 3

Innehållsförteckning