När Steve Jobs officiellt kom tillbaka till Apple för 15 år sedan var det början på nytändningen för det då så sargade företaget. Inom loppet av åtta månader hade han tagit över vd-posten och satt igång en skarp strategi för att rädda Apple från avgrunden.

Nu, ett år efter hans allt för tidiga bortgång, tittar vi tillbaka på sju av de viktigaste strategiska beslut som Steve Jobs fattade under dessa första ödesmättade månader.

Det här är inte tänkt som en slutgiltig lista över allt Steve Jobs gjorde – han fattade dussintals beslut om dagen och den här listan innefattar inte beslut kring produktutveckling i sig utan handlar snarare om de operativa vägval som lade grunden för hur företaget fungerar än i dag.

1. Ta kommandot
Det viktigaste beslutet var att Steve Jobs valde att ta makten över Apple. Det var inte en självklarhet.

Efter köpet av Next i slutet av 1996 tog dåvarande vd:n Gil Amelio in Jobs som strategisk konsult i januari 1997. Jobs hade kunnat nöja sig med att sitta vid sidlinjen och ge tips och råd, men det låg inte i hans natur. Istället fick han snabbt Apples styrelse att ge Amelio sparken och det dröjde inte länge förrän Jobs föreslog sig själv som möjlig ersättare. Styrelsen höll med och Jobs var åter tillbaka vid rodret.

2. Gå på diet
Innan Jobs kom tillbaka till företaget tillverkade Apple tiotals olika Macintoshmodeller – stationära, bärbara och servrar i ett otal variationer. Dessutom tillverkade företaget skrivare, digitalkameror och många andra tillbehör varav få gav någon egentlig vinst.

När blodbadet som följde var över hade Jobs slaktat över 70 procent av Apples hård- och mjukvaruprodukter. Mest känd av de produkter som fick smaka på yxan var Newton – ett beslut som fortfarande kan reta upp gamla användare.

För Macintosh ritade Jobs upp en enkel produktkarta – en fyrkant indelad i fyra bitar, två för konsumentmaskiner (som sedermera blev iMac och iBook) och två för proffsmaskiner (som blev Power Macintosh och Powerbook). Allt som inte passade i den kartan ströks ur sortimentet.

Över 3 000 anställda avskedades som ett direkt resultat av dessa beslut under Jobs första år på vd-posten. Men trots att de var smärtsamma gjorde de att Apple kunde fokusera på att skapa en handfull riktigt bra produkter istället för tiotals medelmåttiga.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning