Det eviga tjatet – bland annat här i MacWorld – har förhoppningsvis gjort att du skaffat någon form av säkerhetskopiering. De flesta inser numera att det är värt några hundralappar att slippa risken att förlora många års familjefoton bara för att en hårddisk slutar fungera.

Tyvärr missar många att det inte räcker med en lokal kopia. Många händelser kan slå ut din reservenhet samtidigt som originalet. Det fick till exempel regissören Francis Ford Coppola erfara när tjuvar stal både hans datorer och externa diskar. Han förlorade anteckningar, råklipp och manus – inklusive ett som var under arbete.

Lösningen är att alltid ha tre versioner av dina filer. Ett original som du jobbar med, en lokal kopia för snabb återläsning och en på extern plats för katastrofer. Tidigare var detta knepigt att få till, men i dag är det enkelt. Bredband och molntjänster löser det åt dig.

I exemplet nedan har vi valt att använda Time Machine och Dropbox. Även iCloud kan hjälpa dig, men då får du nöja dig med att skydda det Apple tycker är viktigt.

Kolla vad du behöver
Innan du börjar handla på dig utrustning måste du ta reda på hur mycket data du behöver kopiera. Börja med att gå ner till din dator i Finder. Markera din hårddisk och klicka cmd-i. I rutan som dyker upp kommer du att se rubriken Används. Där är mängden data du behöver för grundkopian. Dubbla den siffran för att ha tillväxtutrymme plus plats för flera versioner. Skaffa sedan någon form av extern enhet som är minst så stor.

Fixa den lokala kopian
Första steget är att starta upp den lokala säkerhetskopieringen. Enklaste sättet är att använda Apples inbyggda Time Machine. Koppla in din externa hårddisk, klicka på symbolen i toppmenyn och öppna inställningarna. Välj din nya enhet och efter en stund kommer säkerhetskopieringen att starta. Sedan aktiveras den igen varje timme och din information sparas undan för undan. Glöm inte att ansluta hårddisken så ofta du kan.

Bestäm vad som är viktigt
Lokala diskar är billiga, så där kan du spara ner hela disken. På nätet är det värre. Fast du behöver inte skydda allt. Det är exempelvis dumt att skicka upp operativsystemet på nätet. Har du köpt alla program på App Store behöver du inte bry dig om dem heller. I stället är det din egenproducerade information du ska säkra, bilder, musik, filmer och dokument till exempel. Även sådant du lagrat i Hämtade filer kan vara värt att spara.

Räkna ihop utrymme
Klicka på de olika mapparna och sedan återigen på cmd-i. På det sättet kan du se hur mycket utrymme du behöver. Räkna ihop totalen. Detta är vad du kommer att behöva i molnet. Om du hamnar på några få gigabyte kan du komma undan helt gratis. För upp till 100 gigabyte brukar det landa på omkring 750 kronor per år. Med tanke på att det blir cirka 60 kronor i månaden är det bättre att lägga upp för mycket data på nätet än för lite.

Skaffa ett Dropboxkonto
Det finns flera olika tjänster som erbjuder lagringsplats i molnet. Google Drive, Box och iCloud är tre tjänster. Men den mest namnkunniga är Dropbox. De råkar dessutom ha en bra Macklient. Logga på deras webbplats här, http://mw24.se/1gt. Klicka på Sign in och Create an account. När du är klar laddar du ner klienten för OS X. Installera den, knappa in dina uppgifter och se till att en ikon med grön symbol visas i toppmenyn.

Länka in viktiga filer till Dropboxmappen
Dags att lägga in data. Anta att du vill ha över dina foton från iPhoto. Gå till Bilder i Finder och dra över biblioteket till din Dropboxmapp. Nästa gång du startar iPhoto får du peka ut nya stället. Andra mappar drar du först över till Dropboxmappen. Sedan drar du tillbaka dem med tangenterna alt-cmd nedtryckta. Då skapas ett alias på originalstället. På det sättet finns allting kvar som tidigare, fast nu skyddat.

Fakta

Dropbox
Funktion:
Arkiv på nätet
Mer info: http://mw24.se/1kz
Pris: 2 gb gratis, 100/200/500 gb kostar 700/1 400/3 500 kr per år.

Time Machine
Funktion: Säkerhetskopiering
Mer info: http://mw24.se/1ky